Verkkouutiset

Donald Trumpin kannatus kasvaa kohisten – republikaanit haluavat vahvan johtajan

Miljardööri ja julkisuuden henkilö Donald Trump on tuoreiden mielipidemittausten mukaan ylivoimainen suosikki Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokkaaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sekä Fox Newsin että Monmouthin yliopiston vastikään julkaisemat mielipidemittaukset antavat Diili-ohjelmasta (The Apprentice) tutuksi tulleelle kiinteistösijoittaja Donald Trumpille 26 prosentin kannatuksen, jos republikaanipuolueen esivaali järjestettäisiin nyt. Kaukana kakkosena tulee Floridan ex-kuvernööri Jeb Bush, joka on Yhdysvaltain 1989–1993 presidenttinä toimineen George H.W. Bushin poika ja vuosina 2001–2009 presidenttinä toimineen George W. Bushin veli.

Konservatiivisen Fox News -televisiokanavan mielipidemittauksessa Bush saa 15 prosentin kannatuksen ja Monmouthin yliopiston mittauksessa 12 prosentin kannatuksen.

Vielä kaksi kuukautta sitten vain 8 prosenttia sanoi, että äänestäisi Trumpia ehdottomasti. Nyt luku on 34 prosenttia.

Fox Newsin mielipidemittauksen mukaan tärkeintä republikaaniäänestäjille on se, että ehdokas on ”vahva johtaja” (29 prosenttia vastaajista). Vain 20 prosentin mielestä tärkeintä oli, että ehdokkaalla on ”aidot konservatiiviset arvot”. Tämä selittää Trumpin suosion. Ne äänestäjät, jotka arvostavat johtajuutta, valitsisivat Trumpin.

Todelliseksi konservatiiviksi Trumpia ei voi kutsua, sillä liikemiehen näkemykset konservatiiveille tärkeissä kysymyksissä ovat vaihdelleet ja hän on rahoittanut aiemmin myös demokraatteja, myös tällä hetkellä kilpailevan puolueen vahvinta presidenttiehdokasta Hillary Clintonia. Clintonin suosio on ollut rajussa pudotuksessa sähköpostiskandaalin myötä, mutta hänen kannatuksensa demokraattien presidenttiehdokkaaksi on edelleen 51 prosenttia.

Useimmissa mielipidemittauksissa Clinton voittaisi kenet tahansa republikaaniehdokkaan, mutta kannatus on hiipuva.

Asiantuntijat ja kommentaattorit ovat jo pitkään ennustaneet Trumpin tähdenlennon kääntyvän laskuun kohujen myötä, mutta toisin on käynyt. Trump aloitti presidentinvaalikampanjansa sanomalla, että Meksiko lähettää Yhdysvaltoihin ihmisiä, jotka tuovat mukanaan ongelmia, kuten huumeita ja raiskauksia. Vaikka koko maassa Trumpin suosio latinalaisäänestäjien keskuudessa on odotetusti heikko, Nevadassa hän on latinalaisäänestäjien keskuudessa selvä ykkönen.

Seuraava kohu syntyi, kun Trump kyseenalaisti senaattorin ja entisen presidenttiehdokkaan John McCainin statuksen sotasankarina. Trump sanoi, että McCain on sotasankari vain, ”koska hänet otettiin kiinni” ja jatkoi, että hän ”pitää ihmisistä, joita ei ole otettu kiinni”. McCain oli kuusi vuotta vietnamilaisten sotavankina.

Viimeistään tämän odotettiin kaatavan Trumpin presidenttihaaveet, mutta tämäkin kohu kääntyi hänen voitokseen. Trump käänsi julkisuuden edukseen väittämällä, että McCain ei ole tehnyt riittävästi veteraanien eteen, mutta hän panisi veteraanien asiat kuntoon. Veteraanien keskuudessa Trump on saanut McCainia paremmat suosiolukemat.

Mallia Reaganilta

Viimeiset viikot ovat olleet Yhdysvaltain medioissa ennen kaikkea Trumpin show’ta. Asiantuntijat ovat kiinnittäneet huomiota, että Trump osaa julkisuudenhallinnan. Jos Trump sanoo jotain sopimatonta, hän ei pyydä anteeksi, vaan käy hyökkäykseen. Kun Etelä-Carolinan senaattori ja presidenttiehdokas Lindsay Graham sanoi Trumpia aasiksi, Trump luki vaalitilaisuudessa ääneen Grahamin puhelinnumeron ja sanoi jälkikäteensä tehneensä sen ”huvin vuoksi”.

Useat republikaanit ovat ottaneet etäisyyttä Trumpiin, joka koetaan kiusalliseksi ehdokkaaksi. Trump yrittää ennen kaikkea mainostaa itseään uutena Ronald Reaganina (presidenttinä 1981–1989). Trumpin kampanjan slogan on sama kuin Reaganilla vuonna 1980: ”Make America Great Again” (Tehdään Amerikasta taas suuri).

Trumpin menestys näyttää perustuvan vakiintuneiden poliitikoiden kyvyn ja luotettavuuden arvosteluun. Hän väittää, että kilpailijat ovat ostettavissa.

Ensimmäinen suora republikaanipuolueen presidenttiehdokkaiden vaalitentti järjestetään torstaina Fow Newsilla. Vain kymmenen ehdokasta pääsee tenttiin mielipidetiedusteluiden kannatuslukujen perusteella. Muun muassa neljä vuotta sitten hyvin pärjännyt Texasin entinen kuvernööri Rick Perry on putoamassa pois tentistä.

Trumpin ja Bushin lisäksi näillä näkymin tenttiin ovat osallistumassa Wisconsinin kuvernööri Scott Walker (9 prosentin kannatus Fox Newsilla), eläkkeellä oleva aivokirurgi Ben Carson (7 %), Texasin senaattori Ted Cruz, Arkansasin ec-kuvernööri Mike Huckabee (6 %), Floridan senaattori Marco Rubio (5 %), Kentuckyn senaattori Rand Paul (5 %), New Jerseyn kuvernööri Chris Christie (3 %) ja Ohion kuvernööri John Kasich (3 %).

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)