Verkkouutiset

Mediassa siteerattu Venäjä-vastainen ajatushautomo voikin olla huijausta

Venäjän ulkopolitiikkaa kritisoiva ajatushautomo voikin olla propagandatuote.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sosiaalisessa mediassa pohditaan, onko Center for Eurasian Strategic Intelligence (CESI) -ajatushautomo sitä, mitä se väittää olevansa.

CESI:n sivujen mukaan ajatushautomo on perustettu tänä vuonna ja se on erikoistunut Venäjän Euraasian politiikan seuraamiseen ja kommentointiin. Sen kotipaikka on väitetysti Englannissa.

CESI:n kirjoituksia on lainattu muun muassa Business Insiderissa. Myös Verkkouutiset viittasi muun muassa CESI:n kirjoitukseen tässä jutussaan.

CESI:n hiljattain julkaisema juttu Venäjän Itä-Latviassa väitetysti suunnittelemasta provokaatiosta on levinnyt Latvian yleisradion LSM:n mukaan laajalle mediassa.

Juttu jakaneet mediat eivät ole kyseenalaistaneet ajatushautomon julkaisun todenperäisyyttä, LSM kertoo.

Economistin toimittaja ja Venäjä-asiantuntija Edward Lucas kyseenalaisti CESI:n taustan ja toiminnan todellisen luonteen twitterissä maanantaina.

”En ole koskaan kuullutkaan ”Eurasian Strategic Intelligencestä”, joten olen epävarma heidän raportistaan koskien Itä-Latvian venäläisprovokaatioita”, Lucas tviittasi.

Hän jakoi tviitissään CESI:n Latviaa koskevan kirjoituksen.

Tämän jälkeen Lucas on tviitannut useita kertoja ja muun muassa pyytänyt ajatushautomon väitetyiltä johtajilta ja asiantuntijoilta selvitystä taustoistaan.

Myös Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves on jakanut tviittejä, joissa epäillään CESI:n aitoutta.

Bloggaaja selvitti

Myöhemmin maanantaina bloggaaja ja eurooppalaisen äärioikeiston tutkija Anton Shekhovtsov tviittasi Lucasille blogikirjoituksensa CESI-ajatushautomosta.

Hänen selvitystensä perusteella CESI:n toimitusjohtajaksi sivustolla mainittu William Fowler on keksitty henkilö. Hänen Facebook-profiilikuvansa löytyy googlen kuvahausta hakemalla kuvaa ”vanhasta harmaatukkaisesta ja silmälasipäisestä liikemiehestä”.

Shekhovtsov ei usko yhdenkään CESI:n sivuilla mainituista työntekijöistä olevan todellinen henkilö.

CESI:n verkkosivusto on Shekhovtsovin mukaan rekisteröity Abigail Kalopong-nimiselle naiselle.

Hän kutsuu Linkedin sivuillaan itseään CESI:n ”nimelliseksi johtajaksi”. Häntä ei mainita CESI:n omalla verkkosivustolla.

Vanuatulta väitetysti kotoisin oleva Kalopong on Shekhovtsovin mukaan kaikkein todennäköisimmin tarinan ainoa oikea henkilö. CESI:n lisäksi Kalopong on tällä hetkellä paperilla ainakin 59 yrityksen johtaja.

Shekhovtsovin selvitysten perusteella myös Abigail Kalopungin nimelle on rekisteröity yrityksiä. Yhteensä niitä on molempien nimien alla peräti 86.

Lähes kaikki yritykset on Shekhovtsovin mukaan rekisteröity saman lontoolaisen postilokero-osoitteen alle. Suurin osa Kalopongin/Kalopungin ”johtamista” yrityksistä on Shekhovtsovin selvitysten perusteella kytköksissä venäläisiin, kazakstanilaisiin ja ukrainalaisiin yhtiöihin.

”On aika selvää, että Kalopong/Kalopung on pelkkä bulvaani, jonka nimeä käytetään hänen väitetysti johtamiensa yritysten todellisten omistajien henkilöllisyyksien kätkemiseen”, Shekhovtsov kirjoittaa.

Hänen mukaansa sama pätee CESI-ajatushautomoonkin. Sen todellista omistajaa ja taustavoimia hän ei kuitenkaan ole saanut selville.

Shekhovtsov muistuttaa, että vaikka sivusto vaikuttaakin Putin-vastaiselta, voi se hienovaraisemman analyysin perusteella palvella todellisuudessa Venäjän propagandaintressejä.

Hänen mukaansa CESI esittää Venäjän suurena uhkana lännelle liioittelevalla tavalla. Sen tavoitteena on Shekhovtsovin mielestä taivutella länttä olemaan vastustamatta Moskovan aggressiivista politiikkaa ja pakottaa se rauhoittelemaan Putinin Venäjää hinnalla millä hyvänsä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)