Verkkouutiset

Kolme brittiä sai zika-virustartunnan ‒ aiheuttaa sikiöille pienipäisyyttä

Raskaana olevia naisia on kehotettu olemaan matkustamatta maihin, joissa zika-virustartuntoja on raportoitu esiintyneen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kolme isobritannialaista on sairastunut zika-virukseen matkustettuaan Etelä- ja Keski-Amerikkaan, kertoo BBC. Henkilöt saivat tartunnan moskiittojen pistoista Kolumbiassa, Surinamissa ja Guyanassa, Englannin terveysviranomainen Public Health England (PHE) vahvistaa.

Zika-virus ei tartu ihmiseltä ihmiselle vaan nimenomaan moskiittojen pistoista. Tartunnan saaneen raskaana olevan naisen sikiölle tartunta voi kuitenkin aiheuttaa häiriöitä.

Tutkijat ovat löytäneet yhä varmempia merkkejä siitä, että zika-tartunta aiheuttaa raskaana olevien naisten sikiöille pienipäisyyttä eli mikrokefaliaa, joka puolestaan aiheuttaa älyllistä jälkeenjääneisyyttä.

Raskaana olevia naisia on varoitettu matkustamasta maihin, joissa on riski saada zika-virustartunta. Etelä- ja Keski-Amerikan lisäksi virusta on raportoitu esiintyneen Afrikassa ja Oseaniassa.

Viruksesta on olemassa vielä melko vähän tutkimustietoa. Kolumbiassa, El Salvadorissa, Ecuadorissa ja Jamaikalla naisia on jopa ohjeistettu viivyttämään lastenhankintaa ennen kuin zika-viruksesta tiedetään lisää.

Virus aiheuttaa tartunnan saaneille kuumetta ja ihottumaa, mutta kaikilla ei ole lainkaan oireita. Zika-virukseen ei ole olemassa rokotusta tai muuta hoitomuotoa, ja siltä voi välttyä vain puhdistamalla seisova vesi alueilla, joissa moskiitot pesivät, ja välttämällä moskiittojen pistoja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)