Kolme brittiä sai zika-virustartunnan ‒ aiheuttaa sikiöille pienipäisyyttä

Raskaana olevia naisia on kehotettu olemaan matkustamatta maihin, joissa zika-virustartuntoja on raportoitu esiintyneen.

  • LKS 20160116 SAO004; A researcher looks at Aedes aegypti mosquitoes kept in a container at a lab of the Institute of Biomedical Sciences of the Sao Paulo University, on January 8, 2016 in Sao Paulo, Brazil. Researchers at the Pasteur Institute in Dakar, Senegal are in Brazil to train local researchers to combat the Zika virus epidemic. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / NELSON ALMEIDA

    Moskiittojen levittämästä zika-viruksesta on olemassa vielä melko vähän tutkimustietoa.

    ()

Kolme isobritannialaista on sairastunut zika-virukseen matkustettuaan Etelä- ja Keski-Amerikkaan, kertoo BBC. Henkilöt saivat tartunnan moskiittojen pistoista Kolumbiassa, Surinamissa ja Guyanassa, Englannin terveysviranomainen Public Health England (PHE) vahvistaa.

Zika-virus ei tartu ihmiseltä ihmiselle vaan nimenomaan moskiittojen pistoista. Tartunnan saaneen raskaana olevan naisen sikiölle tartunta voi kuitenkin aiheuttaa häiriöitä.

Tutkijat ovat löytäneet yhä varmempia merkkejä siitä, että zika-tartunta aiheuttaa raskaana olevien naisten sikiöille pienipäisyyttä eli mikrokefaliaa, joka puolestaan aiheuttaa älyllistä jälkeenjääneisyyttä.

Raskaana olevia naisia on varoitettu matkustamasta maihin, joissa on riski saada zika-virustartunta. Etelä- ja Keski-Amerikan lisäksi virusta on raportoitu esiintyneen Afrikassa ja Oseaniassa.

Viruksesta on olemassa vielä melko vähän tutkimustietoa. Kolumbiassa, El Salvadorissa, Ecuadorissa ja Jamaikalla naisia on jopa ohjeistettu viivyttämään lastenhankintaa ennen kuin zika-viruksesta tiedetään lisää.

Virus aiheuttaa tartunnan saaneille kuumetta ja ihottumaa, mutta kaikilla ei ole lainkaan oireita. Zika-virukseen ei ole olemassa rokotusta tai muuta hoitomuotoa, ja siltä voi välttyä vain puhdistamalla seisova vesi alueilla, joissa moskiitot pesivät, ja välttämällä moskiittojen pistoja.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.