Verkkouutiset

Kuuro tai mykkä ei kelpaa parlamenttiin – katso brittivaalien erikoisuudet

Lordit eivät saa äänestää. Kuningatar saisi, mutta ei äänestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Britannia asettaa lukuisia vaatimuksia sille, kuka voi tulla valituksi maan kansanedustuslaitokseen eli parlamentin alahuoneeseen. Kovin tavaton ehto ei ole, että kansalaisen täytyy olla 18-vuotias Britannian tai sen merentakaisten alueiden kansalainen. Vain vähän erikoisempaa on, että myös Irlannin kansalainen kelpaa.

Britannia kuitenkin edellyttää, että parlamentaarikko ei saa olla kuuro eikä mykkä.

Laki on tosin peräisin 1700-luvulta, eikä sitä ole sovellettu enää viime vuosina. Esimerkiksi Jack Ashley, joka kuuroutui täysin vuonna 1967 leikkausvirheen seurauksena, sai jatkaa parlamentin jäsenenä. Hän istui Britannian parlamentissa vuosina 1966–1992, ja tuli tunnetuksi vammaisten oikeuksien puolustajana.

Britannian laki vaatii, että kansanedustaja ei saa kärsiä vakavista mielenterveysongelmista eikä hän saa olla syyntakeeton. Muussa tapauksessa kansanedustaja voidaan tuomita menettämään paikkansa parlamentissa. Tämä edellyttää kuitenkin, että vähintään kaksi asiantuntijaa toteaa edustajan mielenterveysongelman.

Varaton henkilö ei voi nousta Britannian parlamenttiin. Pykälällä tarkoitetaan henkilöitä, jotka oikeus on julistanut varattomiksi eli kyvyttömiksi maksamaan velkojaan.

Maanpetoksesta tuomitut ovat kelvottomia parlamenttiin siihen saakka, kunnes he ovat kärsineet tuomionsa tai Britannian kuningashuone on armahtanut heidät.

Tuomarit, vangit, piispat, osa virkamiehistä ja sotilaat eivät saa asettua ehdolle parlamenttivaaleissa. Myöskään Britannian parlamentin ylähuoneen jäsenet eli lordit eivät saa asettua ehdolle vaaleissa. He eivät saa edes äänestää.

Myöskään kuningasperhe ei äänestä eikä kukaan sen jäsenistä asetu ehdolle vaaleissa. He saisivat osallistua vaaleihin, mutta eivät tee sitä, koska kuninkaan ja kuningattaren tehtävä on edustaa jatkuvuutta, todetaan Britannian hovin kotisivuilla.

Kaikkien ehdokkaiden tulee maksaa 500 punnan pantti vaalilautakunnalle. Summa palautetaan ehdokkaalle vain, jos hän saa vähintään viisi prosenttia äänistä. Tällä tavoin on haluttu karsia ”vähäpätöisten” (frivolous) ehdokkaiden asettumista ehdolle.

Britanniassa vaalipäivä on perinteisesti torstai. Syynä on todennäköisesti se, että torstai oli takavuosisatoina tärkeä markkinapäivä, jolloin kansalaiset matkustivat kodeistaan kaupunkiin joka tapauksessa.

Tiedot käyvät ilmi keskusvaalilautakunnan sivuilta ja Britannian alahuonetta käsittelevältä Wikipedia-sivulta.

Britanniassa järjestetään parlamenttivaalit torstaina 7.5.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)