Verkkouutiset

”Britannian vaarallisin nainen” uhkaa sekoittaa maansa politiikan

Skotlannin kansallispuolueen Nicola Sturgeon saattaa nostaa työväenpuolueen pääministerin paikalle, vaikka se häviäisi vaalit.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Skotlannin itsenäisyyspuolue SNP on saamassa 54 prosenttia Skotlannin parlamenttipaikoista torstain vaaleissa, ennustaa tutkimuslaitos Ipsos Mori. Se voi tarkoittaa, että SNP saa jopa kaikki Skotlannin 59 paikkaa Britannian 650-paikkaisessa parlamentin alahuoneessa.

– Tämä on loistava mahdollisuus tehdä Skotlannista vahvempi, lopettaa leikkaukset ja investoida julkisiin palveluihin, sanoo SNP:n puheenjohtaja Nicola Sturgeon.

SNP:n ensimmäinen naispuheenjohtaja Sturgeon, 44, on johtanut puoluetta vasta marraskuusta lähtien. Hän on myös Skotlannin pääministeri. Puolueen edellinen puheenjohtaja Alex Salmond jätti tehtävänsä, koska Skotlanti äänesti itsenäistymistä vastaan viime kesän kansanäänestyksessä.

Britannian vaaleista on tulossa tasaiset. Nykyinen päähallituspuolue konservatiivit on saamassa niukan voiton, mutta mielipidemittausten mukaan ero työväenpuolueeseen on vain 1–5 prosenttiyksikköä.

Telegraph-lehden mukaan konservatiivien kannatus on 34 prosenttia, työväenpuolueen 33, liberaalien 9, Ukipin 15 ja vihreiden 5 prosenttia. Mittaus kertoo kannatuslukemat Englannissa, joten Skotlannin SNP ei ole mukana tässä kyselyssä.

Kumpikaan perinteisistä suurista puolueista ei siis saane enemmistöä parlamenttiin. Nykyhallituksessakin konservatiiveilla on tukena liberaalipuolue.

Sturgeon on ilmoittanut, että hän on valmis tukemaan työväenpuolueen hallitusta. Sen sijaan hän ei aio ryhtyä yhteistyöhön konservatiivipuolueen kanssa. SNP:n tuen turvin työväenpuolue saattaa nousta pääministeripuolueeksi, vaikka se jäisi vaaleissa kakkoseksi.

Britannian pääministeri, konservatiivi David Cameron onkin todennut, että vahva SNP brittiparlamentissa olisi kuin ”kauhuelokuva” ja että SNP:n ja työväenpuolueen liitto on sinetöity Pohjois-Koreassa. Daily Mail -lehti puolestaan luonnehti Sturgeonia sanoilla ”Britannian vaarallisin nainen”.

Cameron on luvannut, että jos hän voittaa vaalit, Britanniassa järjestetään kansanäänestys EU-jäsenyyden ehdoista vuonna 2017. Työväenpuolueen Ed Miliband ei kannata äänestystä, mutta työväenpuolueenkin EU-linjaukset ovat tiukkoja. Puolue muun muassa vaatii, että jäsenmailla tulee olla ”punainen kortti” eli veto-oikeus EU-lakeihin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)