Verkkouutiset

Kädenvääntö Britannian EU-erosta on alkanut – rankka vai pehmeä lähtö?

Britanniassa ollaan erimielisiä EU-eron tulevasta toteutuksesta, ja EU-johtajat ovat varoitelleet edessä olevien neuvottelujen vaikeudesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Britannian pääministeri Theresa May antoi torstaina EU:n huippukokouksessa EU-erosta lyhyen esityksen, joka kesti viisi minuuttia eikä herättänyt keskustelua. Hän vakuutti Financial Timesin mukaan, että Britannia pysyy EU:n luotettavana kumppanina.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin mukaan May ei sanonut mitään uutta, mutta viesti oli hänen mielestään tärkeä kuulla toistettuna tässä muodossa. Merkel kuitenkin arvioi, että käytännössä asiasta tulee vaikea, vaikka Mayn puhe loikin sille hyvä perustan.

Ranskan presidentti François Hollande puolestaan totesi suoraan, että jos May haluaa rankan eron EU:sta, niin hän joutuu rankkoihin neuvotteluihin. Hollande muistutti myös, että ihmisten vapaa liikkuminen on ehtona yhteismarkkinoille osallistumisella.

Britannian diplomaattien harmin aiheena on FT:n mukaan myös se, että EU:n johtajat eivät halua käydä Britannia EU-erosta yksityiskohtaisia keskusteluja virallisen eromenettelyn aloittamista. Esimerkiksi Hollande toisti maanantaina, että Ranska ei hyväksy mitään etukäteisneuvotteluja.

Britanniassa politiikkojen mielipiteet ovat jakautuneet siitä, millainen EU-eron pitäisi olla. Jotkut kannattavat rankkaa eroa, jossa maa irtautuu täydellisesti unionista ja sen yhteismarkkinoista. Toiset taas puhuvat pehmeästa erosta, jossa maan vapaa pääsy yhteismarkkinoille säilyy.

Ulkomaankauppaministeri Liam Fox on BBC:n mukaan todennut, että EU haluaa jatkaa nykyistä vapaata kaupankäyntiään Britannian kanssa, koska jäsenmaat haluavat välttää tulleja.

EU-eroprosessista vastaava ministeri David Davis puolestaan on sanonut, että Britannian yhteismarkkinajäsenyys on hyvin epätodennäköistä, jos se tarkoittaa maan rajojen valvonnasta luopumista.

Fox ja Davis olivat molemmat mukana EU-eroa ajaneessa kampanjassa.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn sen sijaan on kertonut haluavansa Britannialle täyden pääsyn yhteismarkkinoille, eikä hän aja rajoituksia ihmisten vapaaseen liikkuvuuteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)