Donald Trumpin hymyä hyydyttää pian raju muuttava kokemus - Barack Obama halusi hypätä ikkunasta

USA:n tulevan presidentin edessä ovat maailmankuvaa järisyttävät huippusalaiset infotilaisuudet.

  • LKS 20161108 MNN151; Running mate Mike Pence (L) applauds as Republican presidential nominee Donald Trump addresses a campaign rally at the SNHU Arena in Manchester, New Hampshire on November 7, 2016. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN - LEHTIKUVA / AFP

    Donald Trump.

    ()

Yhdysvaltain presidentiksi valittu Barack Obama sai näihin aikoihin kahdeksan vuotta sitten sarjan briefingejä, joiden vaikutuksesta hän kertoi läheiselleen.

Obama sanoi tietoja yhdeksi vakavoittavimmista kokemuksista, joita hänellä koskaan oli ollut.

"On hyvä että täällä on ristikot ikkunoissa, koska jos ei olisi, saattaisin hypätä ulos", Barack Obama sanoi.

Kyse on presidentiksi valitun vihkimisestä USA:n "syviin salaisuuksiin", kaikkein arkaluontoisimpiin ja vaarallisiin tietoihin. Niiden on kerrottu kerralla muuttaneen ja vakavoittaneen monta vastaanottajaansa.

Donald Trump saa nämä erikoisbriefingit tuntemattomina ajankohtina lähiaikoina.

Kyse ei ole samasta kuin päivittäiset President's Daily Briefit (PDB), joista alla olevalla videolla puhutaan. Niitä Trump alkoi saada viikon alussa.

Washington Postin Watergate-toimittaja Bob Woodwardin mukaan erikoisbriefingit ovat yksi tärkeimmistä vaiheista vallan siirtyessä uudelle presidentille. Presidentti saa tiedot USA:n tiedustelun kyvyistä, salaisista operaatioista, tiedot vallastaan sotavoimien suhteen ja erityisesti ydinaseiden käytön suunnitelmista.

* Ensimmäinen briefingeistä on ollut yksityiskohtainen Special Access Programin läpikäynti. Siinä ovat kaikkein salaisempien lähteiden tiedot lennokki-iskuja ja muuta tiedustelua varten.

Presidentit saavat halutessaan tietää agenttien nimiä, mutta e eivät yleensä ole kysyneet niitä. Trump kuulee olevansa "Ensimmäinen Asiakas" maan tiedusteluelinten kannalta. Myös elektronisen tiedustelun kyvyt käydään läpi.

* Toisessa briefingissä kerrotaan CIA:n peitetoimet maailmalla esimerkiksi terrorismia tai kansanmurhia vastaan. Tärkeimpiä ovat ydinaseiden leviämistä estävät toimet.

Samalla Donald Trump saa informaation USA:n sisäisestä terrorismin vastaisesta työstä ja hallinnon toiminnan varmistamisesta tilanteessa, jos hänet tapetaan esimerkiksi terroristi-iskussa.

* Kolmannessa briefingissä keskitytään ydinaseisiin. Sotilasavustajan kantaman "jalkapallon" eli laukaisukoodien säännöt, turvatoimet ja 75-sivuinen "Musta kirja" käydään läpi.

"Mustan kirjan" kerrotaan sisältävän myös arviot jokaisen toimintavaihtoehdon aiheuttamasta uhrimääristä. Joissain tapauksissa kuolleita tulee yli sata miljoonaa.

"Virkailijat jotka ovat toimineet ydinsodan vaihtoehtojen kanssa sanovat että niiden opiskelu voi olla järkyttävää ja että koko toimessa on mukana 'Tohtori Outolemmen' tunnelma", Washington Post kirjoittaa.

Lisäksi Trump saa briefingit Pentagonilta eli puolustusministeriöltä meneillään olevista sotilaallisista operaatioista.

"Perin maailman joka voi räjähtää millä hetkellä tahansa puolella tusinalla tavalla, ja minulla on muutama voimakas mutta rajoitettu ja ehkä jopa kyseenalainen väline estää sitä tapahtumasta", Barack Obama kuvaili briefingkokemustaan luottamuksella 2008.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.