Verkkouutiset

Näin Britannia aloitti virallisen tiensä ulos EU:sta

Britannian pääministerin Theresa Mayn allekirjoittama kirje on matkalla Brysseliin, kertoo Financial Times.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Theresa May allekirjoitti tiistai-iltana kirjeen, joka käynnistää niin sanotun Lissabonin sopimuksen artikla 50:n mukaisen eroprosessin Euroopan unionista. Artikla 50:n käynnistävä maa eroaa EU:sta viimeistään kahden vuoden sisään artiklan käynnistämisestä.

Brysselissä hallituksen virkailija ojentaa kirjeen Britannian pysyvälle edustajalle EU:ssa, Sir Tim Barrow’lle. Kirje on toimitettava Brysseliin fyysisesti, koska se on virallinen asiakirja, joka sisältää Mayn aidon allekirjoituksen.

Pääministeri May antaa virallisen lausunnon parlamentille artikla 50:n käynnistämisestä Suomen aikaa kello 14.30. Hieman ennen Mayn puheen alkamista, Sir Tim Barrow saapuu Brysselissä Eurooppa-rakennukseen, missä hän ojentaa kirjeen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle, Donald Tuskille.

Artikla 50:n mukaisen eroprosessin katsotaan virallisesti alkaneen siitä hetkestä, kun Tusk vastaanottaa kirjeen.

Tuskin on määrä antaa asiasta lausunto lehdistölle kello 14.45 Suomen aikaa.

Kirjeen sisältö tulee julki, kun May on lopettanut puheensa parlamentissa. Kopio kirjeestä lähetetään jäsenmaille.

Vastauksena kirjeeseen Tuskin on tarkoitus lähettää jäsenmaille neuvotteluiden päälinjat seuraavan kahden päivän aikana.

Jäsenmaat kokoontuvat huhtikuun lopussa huippukokoukseen keskustelemaan Brexit-prosessista.

Britannian neuvottelijoihin kuuluvat Sir Tim Barrow, Bexitistä vastaava valtiosihteeri David Davis, Brexit-osaston pysyvä sihteeri Oliver Robbins sekä Britannian entinen Brasilian-suurlähettiläs Alex Ellis.

EU:n puolelta neuvotteluita johtaa ranskalainen ex-komissaari Michel Barnier ja toisena neuvottelijana on belgialainen diplomaatti Didier Seeuws.

Kahden vuoden neuvotteluiden jälkeen jäsenmaat äänestävät artikla 50:n mukaisen neuvottelutuloksen hyväksymisestä jäsenmaiden määräenemmistöllä.

Britanniassa parlamentti äänestää neuvottelutuloksen hyväksymisestä, mutta kyseessä ei ole sitova äänestys. Jos Britannia ei hyväksyisi neuvottelutulosta, se ajautuisi ulos EU:sta ilman sopimusta ja joutuu käymään kauppaa Maailman kauppajärjestön WTO:n ehtojen mukaisesti ja joutuisi maksamaan tulleja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)