Verkkouutiset

Separatistijohtajan uskomaton haastattelu: hän käärii matkapuhelimensa ympärille tinapaperikerroksia

Niin sanotun Donetskin kansantasavallan entinen johtaja syyttää Venäjän "suomalaismiljardöörejä" viidenneksi kolonnaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläinen Novaja Gazeta on saanut perusteellisen ja erikoisen haastattelun Itä-Ukrainasta lohkotun Donetskin kansantasavallan ”pääministerinä” toimineelta Aleksandr Borodailta. Hän on äskeisen eron jälkeen sota-alueen ”varapääministeri”.

Aleksandr Borodai syyttää nimiä mainitsematta ”suuria määriä materiaa keränneitä”, ”ulkomailla asuneita”, ”tilejä Sveitsissä ja asuntoja Lontoossa tai Rivieralla” omistavia Venäjän ”laajaksi ja ylenpalttiseksi” viidenneksi kolonnaksi. Se on hänen mukaansa ”14 prosenttia”.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalny toteaa Twitterissä, että Borodai tarkoittaa muun muassa Gennadi Timtshenkoa ja Rotenbergin veljeksiä. He ovat Jokerit- ja KHL-omistajia, joilla on myös Suomen kansalaisuudet.

Haastattelussa Borodain kuvaillaan ketjupolttavan, harppovan toimistoaan edestakaisin ja ottavan välillä pistoolin esiin vyöltään. Haastattelu tehdään toimistossa, jossa ei ole ”juuri mitään”.

Borodai näyttää laukustaan useaan tinapaperikerrokseen käärimänsä iPhonen, jota sanoo Moskova-puhelimekseen. Tinapaperia hän sanoo tätä ”turvatoimeksi, jotta GPS-satelliitit sekoittuvat eivätkä voi päätellä sijaintiani”.

Hän kuvailee laittavansa puhelimen päälle vain ollessaan Venäjän federaation alueella.

– Minulla on myös paikallinen puhelin, hän kuitenkin kertoo ja kaivaa esille Nokian.

Haastattelija ihmettelee, eikö siihen sitten voida soittaa Moskovasta.

– Voidaan, mutta he eivät soita. Siksi näytän tämän teille.

Ex-pääministeriltä kysytään huhuista, jonka mukaan Venäjän tiedusteluelimet haluavat nyt päästä eroon Donetskin ja Luhanskin tasavaltojen johtohenkilöistä.

– Muistutan teitä, että olen Venäjän kansalainen, enkä kuvittele Venäjän tiedustelun suunnittelevan operaatioita minua vastaan. Tai ketään muutakaan Luhanskin tai Donetskin johtajaa vastaan. Tuo on aivan roskaa, Aleksandr Borodai vastaa.

Ukrainalaisten kanssa kommunikoinnista kysyttäessä Borodin sanoo, että ”me kaikki olemme venäläisiä! Miksi minun pitäisi löytää yhteistä kieltä heidän kanssaan? …He eivät ole erilaisia, he ovat yhdestä suuresta maasta”.

Borodinin mukaan ”Ukrainaa ei ole” ja hän vastustaa kutsumistaan separatistiksi.

– Koska on yksi giganttinen venäjän maailma, jossa muodostettiin tuhat vuotta sitten. Tämä on yhteinen sivilisaatio – se on Venäjä, Valko-venäjä ja Pieni Venäjä (”Malorossivskaja”). Satojen vuosien ajan meillä oli yhteinen valtio, joka muodostettiin hiellä ja verellä.

Hänen mukaansa tuon valtion rajat ovat tunnettuja ja ne ovat siellä ”missä venäjää kuullaan, missä Venäjän kulttuuri on aktiivinen, missä venäläistä verta on vuodatettu”. Hän sanoo haluavansa keskustella ”Venäjän imperiumin vuoden 1913 rajoista”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)