Verkkouutiset

Vedenalaiset ydinpommitestit muuttivat laivat radioaktiivisiksi uuneiksi

Salaisuusluokituksesta vapautuneet dokumentit kertovat, mitä uraauurtavissa ydintesteissä Bikinin atollilla tapahtui.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Heinäkuussa 1946 eli 70 vuotta sitten ensimmäiset vedenalaiset atomipommitestit tekivät niitä seuranneista laivoista ”radioaktiivisia uuneja”. National Security Archive on julkaissut historiallisten Able- ja Baker-testien dokumentteja.

Testit olivat maailman ensimmäiset atomiräjäytykset vuotta aiemmin koettujen Hiroshiman ja Nagasakin pommitusten jälkeen. Bikini-operaation nimi oli Crossroads.

Baker-testi saastutti lähellä olleet testilaivat radioaktiivisella sumulla. Laguunista räjähdyksen veden myötä tulleen usvan raportoitiin muuttaneen laivat ”radioaktiivisiksi uuneiksi, ja olisivat polttaneet kaiken kannella näkymättömällä ja kivuttomalla mutta tappavalla säteilyllä”.

Räjäytyksiä seurasi kriisi, koska testimiehistö olisi altistunut vakavasti säteilylle laivoihin palatessaan.

Testejä oli seuraamassa myös kaksi Neuvostoliiton edustajaa. Seuraajat olivat turvallisella etäisyydellä. Toinen heistä raportoi maalleen, että testin tarkoitus oli pelästyttää Neuvostoliitto.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)