Verkkouutiset

Taivaan kirkkain tähti räjähtää jonain päivänä – saisimme kuin toisen Kuun

Betelgeusen romahdusta on odoteltu jo 700 vuotta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Punainen ja kirkas ylijättiläistähti Betelgeuse on yksi kymmenestä taivaan kirkkaimmasta tähdestä. Jos näkisimme infrapunaa, se olisi taivaan kirkkain tähti.

Forbes käsittelee Betelgeusen lopun aikoja. Jokainen tähti on joskus polttanut itsensä loppuun, ja Betelgeusen muuttuminen supernovaksi voi tapahtua milloin vain.

640 valovuoden päässä olevan Betelgeusen poksahdusta on kuitenkin odotettu jo 1300-luvulta alkaen. Sen toteutumisen ajankohdasta ei ole aavistustakaan. Sitä paitsi se voi olla jo tapahtunut, mutta me näemme sen vasta satoja vuosia myöhässä.

Betelgeuse on massaltaan 12-20 kertaa Auringon kokoinen, mutta se palaa hyvin kirkkaasti. Aikanaan sen ytimessä alkaa valtava fuusioreaktio ja tähden romahduksesta syntyy supernova. Äkillisen välähdyksen jälkeen Betelgeuse palaa valtavana viikkojen ajan miljardien Aurinkojen voimalla.

Supernovia on nähty maan päällä ainakin vuosina 1604, 1572, 1054 ja 1006. Jotkut ovat olleet niin kirkkaita, että ne on nähty päiväsaikaankin.

Betelgeusesta tulee vielä isompi näytös taivaalle. Supernovasta tulee Kuun jälkeen joksikin aikaa selvästi kirkkain kohde taivaalla, joidenkin arvioiden mukaan jopa Kuun veroinen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)