Verkkouutiset

Baltia-skenaario – alkaisiko suursota Suomen naapurista?

Vox-lehden sota-analyysissa pidetään Viroa mahdollisena maailman leimahduspisteenä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä ja Nato tunnetusti ovat lisänneet Baltian maiden lähistöllä sotilaallista toimintaansa. Venäjän sotakoneet lentelevät Kaliningradiin transponderit poissa päältä Suomenlahdella.

Venäjän sotalaivat nähtiin lähellä Latvian vesiä 40 kertaa viime vuonna. Vaarallisessa pelissä onnettomuus tai ylireagointikin voi olla kohtalokasta.

Voxin suursodan uhasta kertomassa Baltia-skenaariossa huomautetaan, että Venäjä kidnappasi virolaispoliisi Eston Kohverin alle 38 tunnin kuluttua siitä, kun presidentti Barack Obama oli käynyt Virossa vakuuttamassa tukea maalle. ”Se oli kuin geopoliittisen trollauksen näytös”.

Professori Stephen Saidemanin mukaan Baltian maat ovat ”todennäköisin etulinja kaikissa tulevissa kriiseissä” ja ”Naton liittouman Akilleen kantapää”.

Entä jos Venäjän lentokone tuhoutuu? Entä jos siinä on ydinaseita? Huhtikuussa Venäjän ja USA:n hävittäjät olivat Itämerellä kymmenen metrin etäisyydellä toisistaan.

Venäläisanalyytikko Fjodor Lukjanov sanoo Naton sotaharjoitusten Baltiassa johtavan Venäjän reaktioon, koska Venäjän pitää niitä vihamielisenä toimena lähellä rajaansa. ”Ja se on ilkeä kierre”. Ruutitynnyri voi hänen mukaansa leimahtaa monella tavalla ja ilman tarkoitusta.

– Yksi askel, toinen askel, ja vastavuoroisuus voi tulla hyvin vaaralliseksi. Sanotaanpa että Venäjän kone tulee hyvin lähellä aluetta jonka Nato uskoo olevan kielletty ja Venäjä uskoo ettei se ole kielletty, ja Britannian koneet reagoivat. Se voi olla hoidettavissa oleva (tilanne), ja useimmissa tapauksissa onkin, mutta kuka tietää, Lukjanov sanoo.

Putinin suunnitelma voi olla toinenkin. Andrei Pjontkovskin mukaan presidentti saattaa haluta konfliktia Baltiaan nähdäkseen, miten Nato hajoaa väitellessään tosi tilanteen tullen vastaiskusta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)