Verkkouutiset

Tutkimus: näin asuinalue vaikuttaa lapsen tulevaisuuteen

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan sille, että asuinalue vaikuttaa lapsen aikuisiän tulotasoon, on nyt aiempaa luotettavampia todisteita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Asuinalueella, jossa lapsi kasvaa, on merkittävä vaikutus hänen taloudelliselle menestykselleen aikuisena, kertoo The New York Times. Asuinalueen vaikutus lapsen tulevaisuudelle on ollut jo tiedossa, mutta uuden tutkimuksen mukaan vaikutus on vielä paljon tiedettyäkin suurempi.

Tähän asti on ollut epäselvää, ovatko huonot asuinalueet syy vai seuraus. Vievätkö ongelmat perheitä huonoille alueille vai lisääkö huono alue perheiden ongelmia?

Yhdysvalloissa on aiemmin toteutettu Moving to Opportunity -tutkimus, jossa slummialueella asuvat perheet saivat mahdollisuuden osallistua arvontaan. Arvonnan voittajat saivat yhteiskunnalta rahallista tukea, jotta he pystyivät muuttamaan keskiluokkaiselle asuinalueelle.

Tutkimuksen mukaan arvonnan voittaneiden perheiden lapsilla oli myöhemmin korkeampi tulotaso kuin niiden perheiden lapsilla, jotka joutuivat jäämään slummialueelle.

Michiganin yliopiston tutkija Eric Chyn kritisoi tutkimuksen asetelmaa. Hänen mukaansa arvonnan voittajien ja häviäjien vertailu ei ole luotettavaa, koska arvontaan saattoi osallistua lähinnä perheitä, jotka haluavat erityisen paljon suojella lapsiaan ympäristön vaikutuksilta. Keskiluokkaiselle asuinalueelle saattoivat siis päästä muuttamaan lapset, joilla jo ilman muuttamistakin oli paremmat lähtökohdat tulevaisuuteen, koska heillä oli suojelevat vanhemmat.

Tutkijoille tarjoutui sittemmin mahdollisuus tutkia asuinalueen vaikutusta Chicagossa, jossa osa slummialueiden asukkaista joutui muuttamaan pois alueelta, koska taloja purettiin. Perheet muuttivat siis pakon sanelemina, eivät vapaaehtoisesti.

Tutkimuksen mukaan niillä lapsilla, joiden perheet muuttivat pois slummialueelta, oli aikuisina 16 prosenttia suuremmat vuosittaiset tulot kuin niiden perheiden lapsilla, jotka jäivät asumaan slummialueille. Vaikutus oli sitä suurempi, mitä nuorempana lapsi oli muuttanut.

Tämän tutkimuksen perusteella nimenomaan asuinalueella näyttäisi siis olevan merkittävä vaikutus lapsen aikuisiän tulotasoon. Tutkimuksen tuloksia saatetaan tulevaisuudessa hyödyntää Yhdysvaltojen asuntopolitiikassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)