Verkkouutiset

Yle: Öljysheikit perustivat ekokaupungin, asukkaita vain 300

Hupenevat öljytulot pakottavat Persianlahden öljymaita uudistumaan. Ylen mukaan rikkaat arabivaltiot etsivät ratkaisua ekokaupungista, investointirahastosta ja pyhiinvaellusmatkailusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liuskeöljy ja liuskekaasu ovat lyöneet läpi energiamarkkinoilla, ja vähentäneet raakaöljyn kysyntää. Sitä isompi muutos on ilmaston lämpeneminen, jonka estämiseksi maapallolla on luovuttava öljystä viimeistään tämän vuosisadan loppuun mennessä. Muutos on vaikea Persinalahden monarkeissa, joissa kansalaiset ovat tottuneet ylellisyystuotteisiin.

Yksi esimerkki uuteen aikaan sopeutumisesta on Abu Dhabiin kohoava mallikaupunki Masdar, jossa yritetään leikata kasvihuonekaasut nollaan ja säästää kaikin tavoin energiaa. Muun muassa yksityisautoilu on kaupungissa kielletty.

Masdarissa on jouduttu joustamaan tavoitteista. Kaupungin piti valmistua kaksi vuotta sitten, mutta nyt sen valmistumista on siirretty vuoteen 2030. Kaupunkia on rakennettu 50 000 ihmiselle, mutta kymmenen vuoden rakennustöiden jälkeen siellä asuu 300 ihmistä.

Saudi-Arabia on vuosikymmenten aikana perustanut räikeän eriarvoisen kulutusyhteiskunnan. Valtio tuhlaa surutta varojaan. Esimerkiksi vuonna 2015 Saudi-Arabia käytti 116 miljonaa dollaria säästöjään kulutuksen tukemiseen. Neste Oilin energia-asiantuntija Lauri Kärnän mukaan kuningashuone tekee näin pitääkseen kansalaiset tyytyväisenä.

– Maa on pakkoraossa. Jos Saudi-Arabian hallitus ja kuninkaalliset eivät tee mitään, rahat alkavat pikkuhiljaa loppua, Lauri Kärnä ennustaa.

Maan tärkeimmäksi hallitsijaksi noussut, entisen kuninkaan velipuolen poika, Muhammad bin Salman, josta tehtiin 29-vuotiaana varakruununprinssi ja puolustusministeri, on julistanut, että Saudi-Arabian on muututtava raakaöljyn viejästä maailmanlaajuiseksi investoijavallaksi.

Arabivaltiossa onkin puuhattu maailman suurimman investointirahaston perustamista. Rahaston perustana olisi valtion oma öljy-yhtiö Aramco, jonka arvon uskotaan olevan kahden biljoonan dollarin luokkaa. Saudi-Arabian investointiyhtiö olisi toteutuessaan niin suuri, että se pystyisi vaivatta ostamaan Applen, Microsoftin ja monta muuta isoa maailmanlaajuista yritystä. Investointirahaston perustamisen jälkeen Saudi-Arabian tulot tulisivat pääasiallisesti investoinneista.

– Kyllä Aramcon listaaminen voi hyvinkin onnistua. Saudi-Arabiallahan on hyvin merkittävät valuuttavarannot, Lauri Kärnä sanoo.

Saudi-Arabia kaavailee myös pyhiinvaellusturismin kasvattamista. Islamin pyhässä paikassa Mekassa käy vuosittain kahdeksan miljoonaa pyhiinvaeltajaa. Vuoteen 2030 mennessä kävijöiden määrä aiotaan kasvattaa 30 miljoonaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)