Verkkouutiset

Viidennes Antarktiksen ahtojäästä sulanut

Lähes viidennes Antarktiksen ahtojäästä on sulanut, kertoo Euroopan avaruusjärjestö ESA:n satelliittitiedot.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vuosien 1994-2012 välillä otettujen satelliittikuvien perusteella 18 prosenttia Etelämantereen ympärillä olevasta ahtojäästä on kadonnut.

Vuoteen 2003 jään määrä kasvoi läntisellä Etelämantereella hieman, mutta sen jälkeen alkoi jään jatkuva sulaminen. Tutkijat arvelevat, että sulaminen on todennäköisesti peruuttamatonta.

Jos jää ohenee liikaa, Etelämantereen ikijäätiköt saattavat liukua mereen ja alkaa sulaa. Ikijäätä suojaavan jäämuurin paksuus on keskimäärin 400–500 metriä.

Vuodesta 1994 vuoteen 2003 ahtojään sulaminen oli lähes olematonta, noin 25 kuutiokilometriä vuodessa. Vuodesta 2003 vuoteen 2012 sulaminen pomppasi noin 310 kuutiokilometriin vuodessa. Nopeaa sulaminen on ollut etenkin Amundsenin- ja Bellinghauseninmerellä.

Itäisen Etelämantereen jäästä tutkijat eivät osaa sanoa varmuudella, sulaako ikijää vai ei. Vuosina 2003-2008 jää oheni, mutta sen jälkeen se on taas paksuuntunut.

Asiaa koskeva artikkeli on julkaistu Science-tiedelehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)