Verkkouutiset

Anaboliset steroidit vahingoksi sydänlihakselle

Anabolisia steroideja lihasten kasvattamiseen käyttävät ovat suurentuneessa vaarassa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuoreiden tulosten perusteella steroidien käyttö voi myös vahingoittaa sydänlihasten toimintaa. Osa vaikutuksista saattaa myös jäädä pysyviksi, vaikka käytön lopettaisi.

Myös aiemmissa tutkimuksissa on havaittu samankaltaisia muutoksia, mutta nyt julkaistut tulokset perustuvat suurempaan aineistoon ja pitempään seurantaan kuin yksikään aikaisempi tutkimus.

Tutkimukseen osallistui 140 yhdysvaltalaista voimailijaa, joista 86 oli käyttänyt anabolisia steroideja vähintään kahden vuoden ajan sekä 54 verrokkia, jotka eivät olleet käyttäneet niitä koskaan. Osallistujat olivat 34–54-vuotiaita.

Osallistujien sydänten ultraäänikuvaukset paljastivat anabolisia steroideja käyttävien sydämen vasemman kammion toiminnassa heikkenemistä sekä diastolisessa että systolisessa vaiheessa. Muutokset vaikuttavat sydämen kykyyn pumpata riittävästi verta.

Vasemman kammion muutokset olivat erityisen selviä osallistujilla, jotka käyttivät anabolisia steroideja myös tutkimuksen aikana. Systolisen vaiheen heikentymää ei puolestaan havaittu enää osallistujilla, jotka olivat lopettaneet käytön.

Tutkijat tarkastelivat lisäksi osallistujien sepelvaltimoita tietokonekerroskuvauksella ja havaitsivat samansuuntaisia ongelmia.

Anabolisia steroideja käyttävien sepelvaltimoissa oli kuvausten perusteella selvästi enemmän ateroskleroosia, mikä merkitsee suurentunutta riskiä sairastua sepelvaltimotautiin. Ateroskleroosia oli sitä enemmän mitä pitempään steroidien käyttö oli jatkunut.

Havainnot viittaavat vahvasti siihen, että anabolisten steroidien pitkäaikainen käyttö voi vahingoittaa sydäntä ja altistaa sydän- ja verisuonitaudeille. Huomionarvoista on myös se, että tutkimukseen osallistuneet eivät olleet ammattilaisia vaan harrastajapainonnostajia ja -voimailijoita.

Tutkijat kehottavatkin lääkäreitä ottamaan anaboliset steroidit huomioon hoitaessaan nuoria ja keski-ikäisiä miehiä, joilla on sydämen vasemman kammion poikkeamia.

Anaboliset steroidit ovat miessukuhormonin eli testosteronin tapaan vaikuttavia hormonivalmisteita. Ne auttavat varsinkin lihasmassan kasvattamisessa, mutta haittavaikutuksena niitä käyttävillä esiintyy muun muassa mielialan ailahtelua, masennusta, raivokohtauksia ja aggressiivisuutta, impotenssia, aknea ja muita iho-ongelmia sekä maksan toiminnan häiriintymistä.

Steroidit lisäävät myös sydänkohtausten vaaraa, nostavat verenpainetta ja huonontavat kolesterolitasoja.

Suomessa noin kaksi prosenttia 25–34-vuotiaista miehistä on käyttänyt anabolisia steroideja tai muita dopingaineita elämänsä aikana.

Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä ja siitä raportoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)