Verkkouutiset

Amerikkalaislehti: Suomessa pelätään Putinin värväävän puolustusvoimien venäläisiä varusmiehiä

Amerikkalaislehden artikkelissa ruoditaan huolia Suomen armeijassa palvelevien Venäjän kansalaisten mahdollisesti muodostamista riskeistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Amerikkalainen Newsweek kertoo tässä jutussaan Suomessa asuvista venäläistaustaisista maahanmuuttajista sekä venäläisistä, joilla on myös Suomen kansalaisuus. Lehden mukaan jotkut suomalaiset ovat huolissaan siitä, voisiko Venäjä käyttää Suomen venäläisiä esimerkiksi sotilaallisiin tarkoitusperiinsä.

Suomi salli kaksoiskansalaisuudet 12 vuotta sitten. Yli 24 000 venäläistä on sen jälkeen hakenut Suomen kansalaisuutta Venäjän kansalaisuutensa lisäksi. Satojen on myös tullut Newsweekin mukaan suorittaa asepalvelus molempien maiden asevoimissa.

”Viime vuosina jotkut suomalaispoliitikot ja sotilashenkilöt ovat alkaneet suhtautua varovaisesti armeijassa palveleviin kaksoiskansalaisiin. Aikanaan suositusta kansalaisuuslaista on tullut kiistanalainen”, Newsweekin toimittaja Elizabeth Braw kirjoittaa jutussaan

Lehden mukaan armeijassa palvelevat kaksoskansalaiset eivät olisi huoli normaaliolosuhteissa. Artikkelissa kuitenkin todetaan, että Venäjä on lisännyt merkittävästi sotilastoimintaansa Suomen ja sen naapurimaiden lähiympäristössä viime vuosina. Esimerkkinä mainitaan ilmatilaloukkauksia, laivaston alusten toimia sekä sukellusveneselkkauksia ja tiedustelutoimintaa.

Lisäksi jutussa huomautetaan, että venäläisten maahanmuuttajien määrä Suomessa on kasvanut ”dramaattisesti” viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tätä nykyä Suomeen asettautuu asumaan vuosittain noin 2 000 Venäjän kansalaista. Yhtä moni saa Suomen kansalaisuuden. Tämä tekee Newsweekin mukaan venäläisistä Suomen toiseksi suurimman maahanmuuttajaryhmän virolaisten jälkeen.

Jutussa haastatellaan Venäjältä Suomeen tulleita. Yksi heistä on nuori asepalveluksen juuri suorittanut reservin upseeri, joka haluaa esiintyä nimettömänä.

”Meidän kaksoiskansalaisemme ovat asuneet täällä pitkään. Jotkut tuntemani kaksoiskansalaiset vierailevat toisinaan Venäjällä. He tietävät, että asiat ovat täällä paljon paremmin. Olen varma, että he uskovat, että Suomea kannattaa puolustaa”, hän toteaa.

Asepalvelus mietityttää

Elizabeth Braw kertoo suomalaisten huolien kumpuavan Venäjän Suomessa asuviin kansalaisiinsa kohdistamasta valvonnasta ja Moskovan mahdollisista yrityksistä värvätä Suomen armeijan venäläisiä vakoojikseen.

”Olemme tietoisia siitä, että jotkut asevelvollisistamme ovat myös suorittaneet asepalveluksen Venäjällä tai tulevat tekemään niin tulevaisuudessa”, asian arkaluontoisuuden vuoksi nimettömänä pysyttelevä suomalainen puolustusviranomainen kertoo Newsweekille.

Hänen mukaansa asia on otettava huomioon asepalveluksen suunnittelemisessa.

”Kyse on maalaisjärjestä ja riskien hallinnasta.”

Viranomainen ei suostu paljastamaan, mitä hän tarkalleen tarkoittaa ”asepalveluksen suunnittelemisella”. Hänen mukaansa varusmiehet pääsevät harvoin käsiksi salaiseen tietoon. Hän teroittaa myös, ettei myös Venäjän kansalaisuuden omaavien varusmiesten palvelusta pyritä rajoittamaan vain tiettyihin tehtävin heidän taustansa vuoksi.

”Olemme demokraattinen maa. Kaikki kansalaiset ovat tasa-arvoisia. Tämä pätee armeijassakin.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)