Verkkouutiset

Näin USA:n senaatille analysoitiin Suomea Ukrainan kriisissä – ”ainutlaatuinen asema”

Suurlähettiläsehdokkaan mukaan Suomen ja Venäjän suhde on pitkäaikainen ja herkkä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

USA:n suurlähettilääksi Suomeen nimitetty ja vahvistusta kohta vuoden odottanut Charles C. Adams oli maaliskuussa USA:n senaatin ulkoasiainvaliokunnan kuulemistilaisuudessa. Kuultavana oli myös kolme muuta mahdollista tulevaa suurlähettilästä.

Kirjallisessa lausunnossaan Adams totesi Suomen olevan USA:n läheinen kumppani. Hän kertoi Suomen olleen vuodesta 1995 EU:n jäsen, kehittäneen ”innovaatiojohtoisen talouden”, ”sitoutuvan meihin läheisesti Naton kumppanina, mukaan lukien Afganistanissa” ja olevan johtava ihmisoikeuksien edistäjä ympäri maailmaa.

Charles C. Adams joutui lisäksi vastaamaan muun muassa senaattori Tim Kainen kysymykseen Suomen ja Venäjän suhteista, erityisesti Ukrainan vuoksi asetetuista pakotteista.

Adams aloitti toteamalla, että ”Suomi, kuten tiedätte, on hyvin voimakas Venäjän vastaisten pakotteiden puolestapuhuja ja on toteuttanut nuo pakotteet voimakkaasti, vaikka Suomella on hyvin aktiivinen kauppasuhde Venäjän kanssa. EU-maiden joukossa Suomi on ilmeisesti maksanut suurimman hinnan (pakotteiden) vaikutuksista talouteensa. Suomen vienti Venäjälle 2014 laski 13 prosenttia edellisestä vuodesta, suurelta osin johtuen suorista pakotteista ja ruplan hinnan alenemisesta”.

Hän sanoi Suomen olevan myös valmis ajamaan tehostettuja ja kovempia pakotteita, jos Ukrainan kriisiä ei saada nopeasti ratkaisuun.

– Suhde Suomen ja Venäjän välillä periytyy esi-isien ajoista. Kuten tiedätte, Suomi oli yli vuosisadan ajan Venäjän tsaarin suuriruhtinaskunta, vuodesta 1809 joulukuun. 6. päivään 1917. Kanssakäymistä oli aiemmin, kanssakäymistä oli sen jälkeen, mukaan lukien aseellinen konflikti, kuten tiedätte, toisen maailmansodan aikana Suomi kahteen eri kertaan torjui puna-armeijan hyökkäykset, aiheuttaen maailman ihailun niin tehdessään, Charles C. Adams sanoi senaatin komitealle.

– Se on herkkä suhde. Suomi on hyvin tiukasti ankkuroitunut länteen arvoiltaan ja liberaalilta poliittiselta järjestelmältään, demokratialtaan, ja se kokee olevansa yhtä läntisten ja eteläisten naapuriensa kanssa. Samaan aikaan Suomi on pyrkinyt ylläpitämään Venäjään suhdetta, joka perustuu molemminpuoliseen kunnioitukseen ja hyvään naapurilliseen vastavuoroisuuteen. Ja Suomi on ihailtavasti onnistunut tässä.

– Kriisi Ukrainassa on tuonut Suomen polttopisteeseen keskustelukumppanina ja viestinviejänä Venäjälle, joka kuumentuneena osoittaa läheistä huomiota Suomelle, johtuen Suomen aiemmasta etuoikeutetusta asemasta, jossa Venäjä kunnioittaa Suomea usean vuosisadan suhteesta johtuen, Adams jatkoi.

– Jos nimitykseni vahvistetaan, toivon työskenteleväni läheisesti Suomen hallituksen kanssa jatkamassa tätä pyrkimystä tyydyttävän ja sopivan ratkaisun löytämiseksi Ukrainaan, johon Suomi voi ainutlaatuisen asemansa vuoksi vaikuttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)