Verkkouutiset

”YK:n turvallisuusneuvosto ei kykene ratkaisemaan Israelin tilannetta”

Helsingin yliopiston dosentin mukaan YK:n turvallisuusneuvoston ja kansainvälisen yhteisön varaan ei voi asettaa toiveita Israelin ja palestiinalaisten tilanteen selvittämiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Lähi-idän konfliktien pitkä historia kyllä osoittaa, että YK:n turvallisuusneuvoston varaan ei voida juurikaan toiveita asettaa, koska siellä on käytännössä aina näissä tilanteissa päädytty tilanteeseen, joka ei vie mihinkään ratkaisuun, sanoo Helsingin yliopiston dosentti Pertti Multanen Ylen Ykkösaamussa.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään puimaan Israelin ja palestiinalaisten tilannetta.

Israelin ja palestiinalaisten välit ovat kiristyneet äärimmilleen ja sota on lähellä. Israel on jatkanut ilmaiskuja Gazan kaistalle. Ilmaiskuja on tehty sadoittain viime päivien aikana, ja Gazasta on ammuttu useita raketteja Israelin puolelle. Taistelu on rajuimmillaan sitten vuoden 2012 kahdeksan päivää kestäneen sodan.

– YK:n turvallisuusneuvoston koolle kutsuminen kertoo ilman muuta tilanteen vakavuudesta. Israelin ja palestiinalaisten konflikti ei ole ollut moneen vuoteen näin kärkevässä vaiheessa, Multanen toteaa.

Israel aloitti oman sotilasoperaationsa tiistaina. Pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan armeija on valmis kaikenlaiseen toimintaan. Väkivaltaisuudet yltyivät, kun kolme israelilaispoikaa murhattiin Länsirannalla ja Israel syytti tästä Hamasia.

– Minun mielestäni lähtötilanne oli enemmän siinä, että jo 23. huhtikuuta Hamas ja PLO (Fatah) ilmoittivat yhteishallituksen muodostamisesta ja tämä yhteishallitus muodostettiin kesäkuun alussa, Multanen muistuttaa.

Israel on vastustanut tätä hanketta kaikin tavoin jo ennen tätä ilmoitusta. Israel ilmoitti välittömästi hallituksen muodostamisen jälkeen boikotoivansa täydellisesti sen toimintaa.

– Tässä on kysymys useita kuukausia jatkuneesta äärimmäisen kärjistyneestä konfliktista, jossa mikä tahansa yksittäinen teko riitti käynnistämään massiivisen sotilaallisen operaation.

Multasen mukaan Israel ja palestiinalaiset ovat yksiselitteisessä sotatilassa. Hän kuitenkin korostaa, että tuorein konfliktissa on kyse pitkästä historiallisesta jatkumosta Lähi-idässä.

– Se lähtee liikkeelle jo kymmenen vuoden takaisesta tilanteesta. Palestiinalaiset ovat jääneet yksin vaatimuksissaan itsenäisestä valtiosta, vaikka YK tunnustaa, että itsenäinen Palestiinan valtio on välttämättömyys, jotta konflikti saataisiin ratkaisuksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)