Verkkouutiset

Virtsahappo osallisena vain muutamassa sairaudessa

Virtsahapon alentamiseen tähtäävät hoidot kannattaa kohdentaa kihdistä ja munuaiskivistä kärsiviin potilaisiin, selviää tuoreesta tutkimuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Virtsahapon on epäilty olevan tavalla tai toisella mukana monien sairauksien synnyssä, mutta tuoreen ja erittäin kattavan selvityksen perusteella todisteita on vain kihdistä ja munuaiskivitaudista.

Näin ollen virtsahapon pitoisuuksia pienentävistä hoidoista ei todennäköisesti ole hyötyä kuin harvoille, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Selvityksessä käytiin läpi kaikki virtsahapon terveysvaikutuksia koskevat katsaustutkimukset ja meta-analyysit sekä geenitietoja hyödyntävät tutkimukset.

Kaikkiaan analyysi kattoi 76 seurantatutkimuksista tehtyä meta-analyysia ja katsausta, 20 satunnaistetuista tutkimuksista tehtyä meta-analyysia ja 56 geenitietoja hyödyntänyttä tutkimusta.

Tutkimuksissa selvitettiin seerumin virtsahappopitoisuuksien yhteyksiä kaikkiaan 136 eri sairauteen, mutta vakuuttavaa näyttöä löytyi vain kihtiä ja munuaiskivitautia koskevissa tutkimuksissa. Joitain yhteyksiä tosin löytyi muihinkin sairauksiin, mutta näyttö oli hyvin hataralla pohjalla.

Kihdin ja munuaiskivien osalta tulokset ovat odotettuja, sillä virtsahapon merkitys niiden synnyssä ja oireissa on tunnettu hyvin tätäkin ennen. Havainnot viittaavatkin siihen, että virtsahapon alentamiseen tähtäävät hoidot kannattaa kohdentaa näihin potilasryhmiin.

Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)