Verkkouutiset

Verenpaine voi paljastaa loppuvaiheen munuaistaudin vaarassa olevat jo nuorena

Suomessa vaikean munuaistaudin vuoksi joutuu vuosittain noin 500 henkilöä dialyysiin eli keinomunuaishoitoon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lievästi kohonnut verenpaine myöhäisteini-iässä voi liittyä suurentuneeseen riskiin sairastua loppuvaiheen munuaistautiin myöhemmin elämässä.

Riskit havaitaan nuorilla, joiden verenpaine on hieman koholla, mutta ei vielä täytä hoitokriteereitä, israelilaistutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa käytettiin lähes 2,2 miljoonan israelilaisen kutsuntaterveystietoja, jotka oli kerätty heidän ollessaan 16–19-vuotiaita. Lähes 17 vuoden seurannan aikana loppuvaiheen munuaistauti diagnosoitiin 690 osallistujalla, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Riski sairastua munuaistautiin oli noin 30 prosenttia suurempi osallistujilla, joiden systolinen ja diastolinen verenpaine olivat välillä 120–139 mmHg ja 80–89 mmHg seurannan alkaessa.

Tämä havaittiin verrattuna optimaaliseen verenpaineeseen. Yhteys oli vielä voimakkaampi osallistujilla, jotka täyttivät verenpainetaudin kriteerit.

Yhteys havaittiin riippumatta osallistujien iästä, sukupuolesta, painoindeksistä, koulutustasosta, sosiaalisesta ja taloudellisesta asemasta ja alkuperämaasta.

Israelilaisten havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka aikuisiän verenpainetaudin on tiedetty altistavan munuaistaudille, nuoruusiän verenpaineen vaikutuksia ei ole juurikaan tutkittu. Tähän asti on ollut myös epäselvää, kuinka alhaiset verenpainetasot suurentavat sairastumisriskiä, tutkijat kirjoittavat.

Suomessa vaikean munuaistaudin vuoksi joutuu vuosittain noin 500 henkilöä dialyysiin eli keinomunuaishoitoon. Ilman dialyysia loppuvaiheen munuaistauti johtaa kuolemaan. Munuaistauti altistaa myös muille sairauksille, muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille.

Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)