Verkkouutiset

”Ei ole vaihtoehtoa” – hän aikoo kasata venäläisen kapinallisarmeijan Putinin syrjäyttämiseksi

Venäläinen Putin-kriitikko haluaa yhdistää Ukrainassa ja Itä-Euroopassa asuvat nykyhallinnon vastustajat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Newsweek on tehnyt reportaasin pietarilaisesta Andrei Kuznetsovista, joka on presidentti Vladimir Putinin hallinnon kriitikko. Kuznetsov on asunut maanpaossa Ukrainassa yli yhdeksän kuukauden ajan tavoitteenaan luoda ”Venäjän kapinallisarmeija”.

Koska presidentti Putinin hallinto on laittanut kriitikot ahtaalle Venäjällä, Kuznetsovin tavoitteena on yhdistää Ukrainassa ja Itä-Euroopassa asuvat venäläiset toisinajattelijat.

Kuznetsov uskoo pystyvänsä rakentamaan näin legitiimin oppositioliikkeen, joka syrjäyttää tulevaisuudessa presidentti Putinin vallasta.

– Venäjä tarvitsee todellisen voiman, joka voi toimia oppositiona Putinin hallinnolle. Venäjällä on ihmisiä, jotka kannattavat oppositioliikettä, mutta ei johtajaa, joka yhdistäisi ihmiset, Kuznetsov sanoo Newsweekille.

– Me haluamme yhdistyä muiden maiden oppositioliikkeiden kanssa ja luoda Venäjän pakolaishallituksen. Me emme voi kuitenkaan järjestäytyä Venäjällä, koska se on aivan liian vaarallista. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin radikalisoitua.

Venäjän liitettyä Krimin itseensä ja sodan puhjettua Itä-Ukrainassa viime keväänä Kuznetsov loi profiilin VKontakteen (venäjänkielinen vastine Facebookille), jossa hän kirjoitti Venäjän salaisista operaatioista Ukrainassa ja kyseenalaisti Putinin hallinnon laillisuuden.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB alkoi vainota Kuznetsovia pian sen jälkeen, kun hän sai sosiaalisessa mediassa paljon seuraajia ja näkyvyyttä. Lopulta Kuznetsov päätti paeta Ukrainaan vuoden 2014 elokuussa.

– Venäjällä voi keskustella, mutta se ei saa johtaa mihinkään. Siksi me tulimme tänne, jotta voimme luoda liikkeen.

Vladimir Kuznetsovin tarkoitusperä on poliittinen, mutta hänen ensimmäisen tavoitteensa sanotaan olevan sotilaallinen. Mies haluaa yhdistää Ukrainan hallituksen puolella Itä-Ukrainan Venäjä-mielisiä separatisteja vastaan taistelevat venäläiset yhden lipun alle.

– Ensimmäinen tavoitteemme on noudattaa Venäjän perustuslakia. Toinen tavoitteemme on palauttaa Venäjän hallinta takaisin kansalle. Me haluamme isänmaamme takaisin.

Toistaiseksi ei ole olemassa luotettavia tilastoja Ukrainan puolella taistelevista venäläisistä. Ukrainan hallituksen joukkojen puolella taistelevan Azov-pataljoonan tiedottajan mukaan heidän riveissään taistelee yli 30 venäläistä.

Kuznetsov kieltäytyy arvioimasta, kuinka monta hän on värvännyt. Hänen mukaansa ryhmä kuitenkin ”kasvaa nopeasti”.

– Tämä armeija on sen tulos, mitä Venäjällä on tapahtumassa. Venäjällä kaikki saattavat ajatella samalla tavalla kuin minä, mutta he ovat liian peloissaan tehdäkseen mitään.

– Ainoa tapa jolla palaan Venäjälle, on Naton panssarivaunulla, hän sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)