Verkkouutiset

Säännöllinen ilmatilojen loukkaus kostautui – ”venäläiset kuvittelivat voivansa oikaista Turkissa”

Amerikkalaisdiplomaatin mukaan Venäjä ja Turkki pyrkivät välttämään maiden välistä konfliktia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä todennäköisesti ohjeistaa lentäjiään olemaan varovaisia ja pysymään poissa Turkin ilmatilasta, jotta sotilaskoneiden alasampumisilta voitaisiin jatkossa välttyä, arvioi Yhdysvaltain entinen Nato-suurlähettiläs Kurt Volker.

Turkin hävittäjä ampui tiistaina alas venäläisen rynnäkkökoneen Syyrian vastaisella rajallaan. Turkin mukaan venäläiskone loukkasi sen ilmatilaa. Venäjä kiistää ilmatilan loukkauksen ja syyttää Turkkia terroristien rikoskumppaniksi.

Volkerin muistuttaa, kuinka Venäjä on tähän saakka loukannut säännöllisesti muiden maiden ilmatiloja.

– Venäjä on loukannut Britannian, Ruotsin, Suomen, Tanskan, Viron ja Turkin ilmatiloja, eikä kukaan ole tehnyt asialle mitään. Luulen, että venäläispilotit olivat laiskoja tai varomattomia ja kuvittelivat voivansa oikaista eikä kukaan tekisi mitään, Volker kertoo BBC:lle.

Volker korostaa, kuinka Turkki oli varoittanut syksyn aikana Venäjää useita kertoja ilmatilaloukkauksista ja kutsunut Venäjän suurlähettilään puhutteluun. Turkki myös varoitti tiistaina alasampumaansa konetta lentämästä ilmatilaansa.

– Luulen Turkin tuumanneen, että jos he eivät tekisi mitään, ilmatilaloukkaukset jatkuisivat.

Volker katsoo, että Turkin ja Venäjän on vedettävä kovaa linjaa kansalaistensa edessä näyttääkseen, että kumpikaan osapuoli ei peräänny kannassaan.

– En kuitenkaan usko, että kumpikaan haluaa Venäjän ja Turkin välistä konfliktia. Oikeasti kyse on Syyriasta. Luulen, kohu laskee seuraavien kahden päivän aikana.

Toistaiseksi on epäselvää, kumpi osapuoli toimi väärin ja kumpi on vastuussa maiden välisestä selkkauksesta Turkin ja Syyrian rajalla. Volker uskoo, että tähän ei saada ratkaisua.

– Se ei tule koskaan ratkeamaan. Venäjälle on tärkeää ylläpitää narratiivia, jonka mukaan se ei loukannut Turkin ilmatilaa. Turkille puolestaan on tärkeää ylläpitää narratiivia, jonka mukaan Venäjä nimenomaan loukkasi sen ilmatilaa.

– Venäjä ja Turkki pitävät kiinni kannoistaan ja lupaavat tutkia asiaa. Molemmat myös pyrkivät välttämään vastaavanlaisia tapauksia jatkossa. Sitten palataan pohtimaan, miten Syyrian tilanteen kanssa pitäisi toimia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)