Verkkouutiset

Näin Venäjän naamioitu sodankäynti hioutui huippuunsa – ”historia perustuu petokseen”

Venäjä on vuosisatojen saatossa hionut naamioidun sodankäynnin tekniikat huippuunsa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Heti kun ihminen ilmestyi maapallolle, hän alkoi taistella. Kun ihminen alkoi metsästää, hänen piti maalata itsensä eri väreillä, jottei joutuisi tiikerin syömäksi. Siitä lähtien naamiointi on ollut osa ihmisen elämää. Koko ihmiskunnan historiaa voidaan kuvailla petoksen historiaksi, sanoo BBC:n haastattelema kenraalimajuri Alexander Vladimirov.

Vladimirov on Venäjän sotilasasiantuntijaneuvoston (Russia’s Collegium of Military Experts) varapuheenjohtaja. Hänet tunnetaan naamioidun sodankäynnin asiantuntijana. Venäjänkielinen sana naamioidulle sodankäynnille on maskirovka, joka tarkoittaa “jotakin naamioitua” tai “pieniä naamiaisia”.

Vladimirovin mukaan Venäjä on vuosisatojen saatossa hionut naamioidun sodankäynnin tekniikat huippuunsa.

Yksi kuuluisimmista esimerkeistä on Kulikovon taistelu vuonna 1380, jolloin prinssi Dmitri Donskoy johti 50 000 miestään taisteluun Mamai-kaanin 150 000 taistelijaa vastaan.

– Taistelu oli kova, mutta venäläiset voittivat lopulta metsään piiloutuneen rykmentin ansiosta. Rykmentti väijytti tataarit, jotka pakenivat paikalta, Vladimirov kertoo.

Venäjä huijasi vihollistaan myös toisessa maailmansodassa taistellessaan natsi-Saksaa vastaan itärintamalla. Jassy–Kishinev-offensiivissa vuonna 1944 Neuvostoliitto lähetti valetankkeja ja kokonaisia divisioonia väärään suuntaan hämätäkseen saksalaisia.

Yllätys

Yllätys on naamioidun sodankäynnin avain elementti. Krimin viime helmikuussa valloittaneet salamyhkäiset joukot onnistuivat tässä täydellisesti.

Venäläinen valokuvaaja Pjotr Shelomovskiy oli paikan päällä, kun tunnuksettomat ja raskaasti aseistautuneet joukot saapuivat yhtäkkiä Krimin parlamenttitalolle ottaen sen haltuunsa.

Joukoilla kesti hetken aikaa oivaltaa, että parlamenttitaloa piirittäneet Venäjä-mieliset aktivistit olivat samalla puolella; kaikki tapahtui niin nopeasti

Pian näitä yön turvin saapuneita tunnuksettomia joukkoja alettiin kutsua pieniksi vihreiksi miehiksi.

– Tiedämme nyt, että he olivat Venäjän erikoisjoukkoja, mutta kukaan ei kertonut sitä silloin, Shelomovskiy muistelee.

Kiistäminen

Kiistäminen on toinen tärkeä elementti salaisessa sodankäynnissä. Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi muutama päivä Krimin miehityksen jälkeen, että pienet vihreät miehet ovat paikallisia itsepuolustusjoukkoja kiistäen venäläisjoukkojen olemassaolon alueella.

Lopulta Putin tunnusti, että kyseessä oli venäläisjoukot, mutta valhe oli jo ehtinyt toteuttaa tarkoituksensa. Naamioidulla sodankäynnillä pyritään hämmentämään vihollista. Tarkoitus on saada vihollinen arvailemaan.

Krimin miehityksen jälkeen alkoi Ukrainan sota. Myöskään Ukrainassa ei ole virallisesti venäläisjoukkoja tai pieniä vihreitä miehiä taistelutehtävissä; Venäjään mukaan Ukrainassa on isänmaallisia vapaaehtoisia, jotka ovat menneet alueelle lomailemaan.

Todistemäärä Venäjän interventiosta Ukrainassa kuitenkin kasvaa koko ajan. Myös kuolleiden venäläissotilaiden määrä kasvaa.

Informaatio

Salaiseen sodankäyntiin liittyy myös informaatio-operaatiot ja median käyttäminen. Ylen ykkösaamussa keskiviikkona vierailleen Ulkopoliittisen instituutin tukija Charly Salonius-Pasternakin mukaan Venäjän Ukrainaan lähettämät avustusrekat ovat hyvä esimerkki informaatiovaikuttamisesta:

– Viime elokuussa keskusteltiin Venäjän Ukrainaan lähettämistä humanitaarisista avustusrekoista. Keskustelu liittyi siihen, kuka niitä ajaa ja mitä ne kuljettavat. Venäjä halusi ylläpitää epävarmuutta tarkoituksenomaisesti ja siedättää ihmisiä. Aluksi koko kansainvälinen lehdistö seurasi rekkoja jonkin aikaa. Sittemmin avustusrekkoja on saapunut ainakin tusinan verran lisää, eikä kukaan ole kiinnittänyt niihin huomiota. Näin ihmiset totutetaan tähän, Salonius-Pasternak sanoo.

Samaan aikaan, kun avustusrekat elokuussa matkasivat kohti Ukrainaa, venäläiskalustoa ja -joukkoja virtasi Ukrainaan toisilla rajanylityspaikoilla.

Kiovalaisten journalistiopiskelijoiden ryhmä on perustanut nettisivuston, joka pyrkii paljastamaan väärennettyjä uutisia eri medioissa. Ongelmana on kuitenkin se, että totuutta ja valheita yhdistelevät uutiset saattavat kuitenkin onnistua hämmennyksen ja epävarmuuden levittämisessä.

Lue myös:

Näin Eurooppa voi puolustautua Putinin hybridisotaa vastaan

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)