Verkkouutiset

Vanhempien masennus voi vaikuttaa haitallisesti lapsen koulumenestykseen

Vanhemman masennus saattaa vaikuttaa haitallisesti lapsen kielelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen, mikä puolestaan voi heijastua koulunkäyntiin, kertoo Uutispalvelu Duodecim.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Isän tai äidin sairastuminen masennukseen voi ruotsalaistutkimuksen perusteella vaikuttaa haitallisesti lapsen koulumenestykseen. Aiemmissa tutkimuksissa vanhempien masennus on yhdistetty myös lapsen kielellisen kehityksen ongelmiin.

Ruotsalaisten tulokset perustuvat tietoihin kaikkien vuosina 1984–1994 syntyneiden ruotsalaislasten koulumenestyksestä sekä heidän vanhempiensa terveysrekisteritietoihin. Lasten koulumenestys pääteltiin peruskoulun päättötodistuksesta lasten ollessa 16-vuotiaita.

Tutkimuksessa seurattujen 1,1 miljoonan lapsen äideistä 3 prosenttia ja isistä 2 prosenttia oli sairastunut masennukseen.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot sairastumisista ja lasten päättötodistuksista, he havaitsivat masentuneiden vanhempien lasten keskiarvot alhaisemmiksi kuin muiden. Äidin masennus liittyi heikompaan koulumenestykseen varsinkin tytöillä.

Vanhemman masennus saattaa vaikuttaa haitallisesti lapsen kielelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen, mikä puolestaan voi heijastua koulunkäyntiin.

Masennus on jossain määrin perinnöllistä, joten on myös mahdollista, että masentuneiden vanhempien lapset oireilevat todennäköisemmin itsekin, tutkijat toteavat.

Tulokset viittaavat siihen, että vanhempien masennuksella voi olla kauaskantoisia vaikutuksia perheen ja lasten elämään. Havainto myös kannustaa panostamaan vanhempien masennuksen hoitoon.

Tutkimus julkaistiin Jama Psychiatry -lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)