Verkkouutiset

Ukrainassa valmistaudutaan Venäjän invaasioon – ”voi johtaa verilöylyyn”

Ukrainan hallituksen ja paikallishallinnon virkamiehiä kritisoidaan Mariupolin puolustuksen laiminlyömisestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukraina-mieliset aktivistit ja Ukrainan hallituksen joukkojen puolella taistelevat vapaaehtoiset pelkäävät menettävänsä strategisesti tärkeän Mariupolin satamakaupungin Venäjän tukemille Itä-Ukrainan separatisteille.

Taistelut Shyrokynen kylässä ovat kiihtyneet. Shyrokyne sijaitsee 20 kilometriä Mariupolista itään. Mariupol on strategisesti tärkeä kohde separatisteille, koska kaupungista käsin voi turvata maayhteyden Venäjän itseensä liittämälle Krimille.

Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan Venäjän armeija kokoaa joukkojaan ja aseistusta Ukrainan rajan läheisyyteen.

Aktivistit ja vapaaehtoiset kritisoivat Ukrainan hallituksen ja paikallishallinnon virkamiehiä Mariupolin kaupungin puolustuksen laiminlyömisestä.

Heidän mukaansa paikallisviranomaiset tekivät aikaisemmin yhteistyötä itäukrainalaisten separatistien kanssa, mutta väittävät nyt tukevansa Ukrainan hallitusta.

– Viranomaiset eivät ole ukrainalaisia, vaikka he käyttäisivätkin vyshyvanka-vaatetta (Ukrainan kansallisasu) ja kaivaisivat taisteluhautoja muutaman kerran vuodessa, sanoo Kyivpostin haastattelema New Mariupol group -itsepuolustusryhmän jäsen, Spartak Stepnov.

Samaan ryhmään kuuluva Dmitro Chichera on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa paikallisviranomaiset eivät kykene ratkaisemaan suuria ongelmia.

– Olisi parempi, jos he eivät olisi olemassa lainkaan.

Miehet väittävät, että viranomaiset eivät ole kyenneet rakentamaan kunnollisia linnoitteita Mariupolin ympärille, jotta kaupunki kestäisi venäläisten ja separatistien yhteishyökkäyksen.

Stepnov kritisoi varsinkin kolmatta puolustuslinjaa, joka kulkee Mariupolin läpi kutsuen sitä ”naurettavaksi”.

– Tämä on puolustuslinja ainoastaan paperilla. Siitä on puhuttu viime syyskuusta lähtien, mutta mitään ei ole tehty sen eteen.

Viranomaisten väitetään epäonnistuneen myös Ukrainan armeijan huoltamisessa, joka on jäänyt vapaaehtoisten kontolle.

Aktivisti ja vapaaehtoiset kuitenkin katsovat, että Venäjän tukemien separatistien olisi vaikeaa vallata Mariupol suoralta kädeltä, koska separatistien resurssit ovat rajalliset.

Vapaaehtoisen Azov-pataljoonan päällikön mukaan Mariupolin valtauksesta tulee todennäköisempi, jos Venäjä aloittaa hyökkäyksen.

Venäläisjoukot vyöryivät viime vuonna Itä-Ukrainaan Ilovaiskin taistelun aikana ja uudestaan tämän vuoden alussa, kun taistelu Debaltsevesta oli kuumimmillaan. Ukrainan hallituksen joukot joutuivat perääntymään kummankin taistelun jälkeen.

– Jos Venäjä puuttuu tilanteeseen, Mariupol voidaan joutua luovuttamaan tai kaupungissa syttyy taisteluita, jotka johtavat verilöylyyn.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)