Verkkouutiset

Ukraina luo muslimipataljoonan – haluavat Krimin takaisin

Ukraina luo muslimisotilaista koostuvan yksikön suojellakseen Krimin rajaansa ja valvoakseen rajan yli kulkevaa tavaraliikennettä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan uusi muslimiyksikkö on osa Ukrainan hallituksen joukkoja, jotka taistelevat Itä-Ukrainan Venäjä-mielisiä separatisteja vastaan.

Muslimipataljoona koostuu Krimin ja Kazakstanin tataareista sekä uzbekeista, tšetšeeneistä, azereista, meskhetinturkkilaisista ja muista muslimiryhmistä, kertoo International Business Times viitaten Hurriyet Daily Newsiin ja Pravdaan.

Krimin tataarien johtajan Mustafa Abduldzhemil Dzhemilevin mukaan muslimipataljoona toimii Ukrainan puolustusministeriön alaisuudessa.

Krimin tataarit ovat islaminuskoinen, turkkilaisperäinen vähemmistöryhmä. Venäjän vallan alla tataareihin on kohdistettu poliittista ja uskonnollista vainoamista 1900-luvun alusta tähän päivään asti.

Krimin tataarit vaativat viime viikonloppuna Turkin Ankarassa järjestetyssä Krimin johtajien kokouksessa turvautumista ”kaikkiin tarpeellisiin keinoihin” Venäjän valtaaman Krimin palauttamiseksi Ukrainalle.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko on todennut useaan otteeseen Krimin kuuluvan Ukrainalle. Hän on myös sanonut, että Krim palautetaan Ukrainalle. Presidentin mukaan Ukrainan alueella on tällä hetkellä 9000 venäläissotilasta.

Arvioiden mukaan noin 10 000 tataaria on lähtenyt Krimiltä sen jälkeen, Venäjä valtasi ja liitti niemimaan itseensä viime vuoden maaliskuussa. Krimillä asuu tällä hetkellä noin 300 000 tataaria.

YK:n arvion mukaan Ukrainan sodassa on kuollut ainakin 6 400 ihmistä. EU ja Nato ovat toistuvasti todenneet Venäjän lähettäneen joukkoja ja kalustoa tukeakseen itäukrainalaisia separatisteja. Venäjä kiistää väitteet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)