Verkkouutiset

Salaisista erikoisoperaatioista kerrotaan avoimesti – on ISIS:n vuoro pelätä

Barack Obama haluaa iskeä kyberaseilla Isisiä vastaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvallat on aloittanut uudenlaiset taistelutoimet Isisiä vastaan. USA:n asevoimien kyberkeskus tekee ensimmäistä kertaa tietoverkkohyökkäyksiä jihadisteja vastaan, kertoo New York Times.

Presidentti Barack Obama on ilmoittanut haluavansa ottaa Yhdysvaltain salaiset kyberaseet käyttöön Isisiä vastaan. Toistaiseksi kyberaseita on käytetty muun muassa Irania vastaan.

USA:n kansallinen turvallisuusvirasto NSA, joka vastaa signaalitiedustelusta, on jo vuosien ajan seurannut Isis-jihadistien verkkoliikennettä.

Asevoimien kyberkeskus on toistaiseksi keskittynyt Venäjään, Kiinaan, Iraniin ja Pohjois-Koreaan, koska suurin osa Yhdysvaltoihin kohdistuvista kyberhyökkäyksistä saa alkunsa näistä maista.

Presidentti Obama osallistui maanantaina Saksan Hannoverissa järjestettyyn konferenssiin, jossa käsiteltiin muun muassa Isisin vastaisia kyberoperaatioita. Konferenssiin osallistuivat myös Saksan, Britannian, Ranskan ja Italian johtajat.

Virkamiesten mukaan kyberoperaatioiden tarkoituksena on häiritä Isisin komento- ja viestintärakenteita. Siten jihadistien kyky levittää sanomaansa, hankkia uusia jäseniä ja maksaa palkkoja heikkenee.

Yhdysvaltain hallinto kertoo avoimesti kybersuunnitelmistaan pelotellakseen Isis-komentajia ja potentiaalisia jäseniä. Aikaisemmin kyberoperaatiot ovat olleet erittäin salaisia.

Operaatioiden takana kerrotaan olevan pieni joukko hiljattain perustettuja kyberyksiköitä, joiden perustamisessa on otettu mallia erikoisjoukkojen kokoonpanosta.

New York Times päättelee virkamiesten haastatteluista, että jihadistien tietoverkkoihin on asennettu ohjelmistoja, joiden avulla kerätään tietoa komentajien käyttäytymisestä ja tavoista.

Sen jälkeen tarkoituksena on imitoida komentajia tai muunnella heidän viestejään ja ohjata jihadistit alueille, jossa he ovat entistä alttiimpia amerikkalaisten lennokkien tai paikallisten maajoukkojen hyökkäyksille.

Yhdysvallat voi myös täydentää Isisin rahavarastojen pommitusoperaatioita häiritsemällä sähköisiä rahansiirtoja ja maksuja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)