Verkkouutiset

USA:n eliittisotilaat iskivät rajusti ISIS:tä vastaan, jihadisteille kovat tappiot

Yhdysvallat laajentaa Isiksen vastaisia taistelutoimiaan Afganistaniin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvallat on suorittanut ainakin kymmenen operaatiota Isiksen kanssa liittoutuneita jihadisteja vastaan Afganistanissa viimeisen kolmen viikon aikana.

Operaatioissa on isketty Isistä vastaan erikoisjoukoilla ja ilmaiskuilla. Siten Yhdysvaltain johtama Isiksen vastainen taistelu on laajentunut Irakista ja Syyriasta Afganistaniin, kertoo The New York Times.

Presidentti Barack Obama päätti viime kuussa antaa amerikkalaiskomentajille laajemmat valtuudet hyökätä Isiksen Afganistanissa toimivaa haaraa vastaan.

Republikaanit ovat syyttäneet presidentti Obaman hallintoa siitä, että sillä ei ole strategiaa Isiksen lyömiseksi. Hallinnon kerrotaan nyt uudistavan suunnitelmiaan jihadistien vastaisessa taistelussa alueilla, joilla Isis on luonut liittolaisia.

Moni USA:n tuoreista iskuista on tehty Tora Boran alueella Nangarharin maakunnassa, joka on karua ja vuoristoista aluetta Afganistanin itäosassa lähellä Pakistanin rajaa.

Amerikkalaiskomentajien mukaan operaatioissa on tapettu 90–100 jihadistia. Tiedusteluviranomaisten mukaan Nangarharin maakunnassa on noin 1 000 jihadistia. Tiedusteluviranomaiset arvioivat, että jihadisteja on mahdollisesti useita tuhansia enemmän muualla maassa.

Operaatioita johtavat amerikkalaiskenraalit myöntävät, että Isis pystyy rekrytoimaan uusia jihadisteja iskuissa kuolleiden tilalle.

– Uudet valtuudet antavat meille mahdollisuuden käyttää mitä tahansa keinoja jihadistien taltuttamiseksi, ja me olemme iskeneet kovaa heitä vastaan. Sillä on ollut melkoinen vaikutus, sanoo kenraalimajuri Jeffrey Buchanan.

– Vaikka eliminoimme joukon jihadisteja taistelukentällä, se ei tarkoita sitä, että ryhmä lopettaisi toimintansa.

Obama lupasi Isiksen vastaisen sodan alettua, että Irakiin ja Syyriaan ei lähetettäisi maajoukkoja taistelutehtäviin.

Operaatiot Afganistanissa ovat osa Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonin Valkoiselle talolle ehdottamaa uutta suunnitelmaa, jonka mukaan Isiksen vastaisessa toiminnassa Afrikkaan, Lounais-Aasiaan ja Lähi-itään rakennettaisiin sotilastukikohtien verkosto. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

Verkoston tukikohdat toimisivat solmukohtina erikoisjoukoille ja tiedustelupalveluiden toimijoille, jotka suorittaisivat terrorismin vastaisia operaatioita.

Yhdysvalloilla on Irakissa noin 3 700 sotilasta. Joukkoon kuuluu kouluttajia, neuvonantajia ja erikoisjoukkoja. Syyriaan on lähetetty useita kymmeniä erikoisjoukkojen sotilaita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)