Verkkouutiset

Yle: Turkin tapahtumien pelätään ruokkivan ISIS:tä – ”voi olla suuria seurauksia”

Tutkijan mukaan Turkin vallankaappausyritys vaikuttaa negatiivisesti maan yhteiskunnalliseen kehitykseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin yliopiston terrorismitutkija Leena Malkin mukaan Turkin ajautumisella hajaannuksen tilaan olisi vaikutuksia Eurooppaan terrorismin näkökulmasta. Isisin sanotaan vahvistuneen Turkissa.

– Jos ajatellaan Eurooppaan suuntautuvaa terrorismia, niin Turkin tapahtumilla voi olla aika suuriakin seurauksia Isisin kautta, Malkki sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Turkin perjantaisessa vallankaappausyrityksessä kerrotaan kuolleen yhteensä ainakin 294 ihmistä. Kuolleista yli sata osallistui epäonnistuneeseen sotilaskaappausyritykseen. Haavoittuneita sanotaan olevan yli 1 400. Toistaiseksi jo 6 000 ihmistä on otettu kiinni epäiltynä yhteyksistä vallankaappausyritykseen.

– Terrorismitutkijan näkökulmasta Turkin asema on hyvin keskeinen kansainvälispoliittisessa tilanteessa Syyrian ja Irakin konfliktiin ja myös Eurooppaan suuntautuviin pakolaisvirtoihin nähden.

Isis on tehnyt viime aikoina useita terrori-iskuja muun muassa Turkissa, Ranskassa ja Belgiassa. Turkki osallistuu Isisin vastaisen kansainvälisen koalition taistelutoimiin. Turkki ja EU sopivat lisäksi keväällä rajoittavansa turvapaikanhakijoiden saapumista Eurooppaan.

– Jää nähtäväksi, vaikuttaako tämä (vallankaappauksen yritys) sitä kautta Eurooppaan tulevien kuukausien aikana.

Malkki katsoo, että vallankaappausyrityksellä tulee olemaan negatiiviset vaikutukset Turkin yhteiskunnalliseen kehitykseen.

– Opposition asema nousee keskeiseksi kysymykseksi. Millä tavalla oppositio pystyy vastamaan hallinnon toimiin? Oppositio on laitettu hyvin ahtaalle. (Presidentti Recep Tayyip Erdoganin) AKP-puolueen johtamalla hallituksella on ylivoimaisesti enemmän mediatilaa verrattuna oppositioon.

Malkin mukaan vaalikynnys tarkoittaa sitä, että pienemmillä puolueilla ei ole mahdollisuuksia päästä parlamenttiin.

– Tosin viime vaaleissa näin pääsi käymään, mutta sitten järjestettiin uudet vaalit, joissa nykyhallitus muodostui.

– Turkissa eletään myös ulkopoliittisesti hyvin vaarallisia aikoja; Syyriassa käydään sotaa, oikeastaan koko Turkin naapurusto on hyvin epävakaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)