Verkkouutiset

Näin Turkin kaappaajat tyrivät – presidentti olisi pitänyt surmata

Asiantuntijan mukaan Turkin vallankaappausta yrittäneet henkilöt eivät saaneet haltuunsa internetin ja sosiaalisen median tarjoamia työkaluja, joita Recep Tayyip Erdoganin tukijat käyttivät hyväkseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turkin sotilasvallankaappausta yrittäneet henkilöt tekivät perustavanlaatuisen virheen epäonnistuessaan presidentti Recep Tayyip Erdoganin sieppaamisessa tai surmaamisessa. Näin katsoo Foreign Policyn haastattelema arvostettu historioitsija ja sotilasstrategian asiantuntija Edward Luttwak.

Luttwakin mukaan epäonnistuminen internetin hallinnassa oli myös paha virhe, mutta ei samalla tavalla perustava.

Epäonnistuneen kaappauksen johtajat lähettivät ryhmän kommandoja Marmariksen lomakohteeseen, jossa Erdogan oli lomalla. Kommandot saapuivat liian myöhään. Erdogan oli jo lähtenyt Istanbuliin.

Luttwakin mukaan kaappareilla oli muita mahdollisuuksia Erdoganin tappamiseksi, mutta he eivät käyttäneet niitä hyväkseen.

Hävittäjät olisivat voineet ampua Erdoganin Istanbuliin matkalla olleen lentokoneen alas tai maajoukot olisivat voineet iskeä presidentin laskeuduttua lentokentälle. Näin ei kuitenkaan toimittu.

– Jos johtajaa ei saada kiinni, niin peli on menetetty. Tämän jälkeen millään toimilla ei oikeastaan ole väliä. Facebook ja Twitter eivät olleet enää tärkeitä, koska he eivät onnistuneet ottamaan Erdogania kiinni, Luttwak sanoo.

Luttwakin mukaan päättäväisyys ja nopeus ovat avaintekijöitä onnistuneessa kaappauksessa. Siten kaapparit menettivät hetkensä hutiloidessaan kaappauksen alkutunneilla.

Luttwak korostaa myös sosiaalisen median ja internetin hallitsemisen tärkeyttä. Niiden luomat moninaiset viestintäkanavat tekevät hänen mukaansa vallankaappauksesta vaikeaa, mutta ei mahdotonta.

Kaappareiden kerrotaan yrittäneen sulkea internetin Turkissa, mikä ei kuitenkaan onnistunut. Twitterin, YouTuben ja Facebookiin käyttäjät raportoivat sisäänkirjautumisvaikeuksista kaappausyrityksen alkuvaiheessa.

Presidentti Erdoganille uskollisten joukkojen sanotaan onnistuneen lopettamaan Internetin alasajon.

Kaappauksen suunnittelijat valtasivat televisioaseman, mutta eivät saaneet haltuunsa internetin ja sosiaalisen median tarjoamia työkaluja, joita Erdoganin tukijat käyttivät hyväkseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)