Verkkouutiset

Tupakoinnin lopettaneilla yhä ateroskleroosia mutta infarktiriski pieni

Tupakointi altistaa sydänsairauksille ja niistä aiheutuville kuolemille, mutta riskit pienentyvät vähitellen tupakoinnin lopettamisen jälkeen, kertoo Uutispalvelu Duodecim.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tupakointi jättää silti jälkensä entisten tupakoitsijoiden sepelvaltimoihin.

Yhdysvaltalaisten tutkimus perustuu 9 500 keskimäärin 57-vuotiaan sepelvaltimoiden tietokonekuvaukseen. Osallistujista 1 600 tupakoi, 2 200 oli lopettanut vähintään kolme kuukautta aikaisemmin ja loput olivat savuttomia.

Tietokonekuvaukset paljastivat tupakoivien ja entisten tupakoitsijoiden sepelvaltimoissa olevan enemmän ateroskleroosia kuin savuttomien.

Tupakoivien riski sairastua sydänkohtaukseen tai kuolla seuraavien kolmen vuoden aikana oli lisäksi noin kaksinkertainen verrattuna savuttomien riskiin. Tupakoinnin lopettaneet eivät ateroskleroosista huolimatta sairastuneet tai menehtyneet seurannan aikana sen todennäköisemmin kuin savuttomatkaan.

Suomessa miesten tupakointi on vähentynyt tasaisesti jo monen vuosikymmenen ajan, mutta naisten tupakointi on pysynyt lähes samalla tasolla 1980-luvulta saakka. Vuonna 2012 yli 15-vuotiaista suomalaisista noin 17 prosenttia tupakoi päivittäin. Miehistä päivittäin tupakoi 21 prosenttia ja naisista 14 prosenttia.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)