Verkkouutiset

Etelä-Kiinan meren tekosaarista hämmennystä Kiinan ja USA:n välille ”Verrattavissa Krimin valtaukseen”

Alueella arvioidaan olevan massiivisia öljy- ja maakaasuesiintymiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain tulevan presidentin, Donald Trumpin lähipiirissä kuohuu ennen virallisia nimityksiä. Valitun ulkoministerin, Rex Tillersonin Kiinaa koskevat lausunnot hiertävät maiden välejä. Tillerson esiintyi Yhdysvaltain senaatin edessä ja vaati Kiinan tekosaarihankkeiden pysäyttämistä Etelä-Kiinan merellä.

Tillerson vertaa Kiinan saarihanketta Krimin valtaukseen. Hän aikoo estää kiinalaisten rakennushankkeet ja kulun Etelä-Kiinan merellä.

– Ensin saarten rakentaminen loppuu ja toiseksi teidän pääsynne sinne kielletään, Tillerson lataa.

Samassa tilaisuudessa Tillerson totesi Kiinan ja Yhdysvaltojen taloudellisten tavoitteiden olevan yhteisiä. Lisäksi hän korosti Kiinan tärkeää liittolaisuutta radikaalin islamin torjunnassa. Tämän vuoksi maat eivät voi antaa erimielisyyksien häiritä hedelmällistä yhteistyötä. Tillerson ei kuitenkaan esittänyt tarkkoja toimenpiteitä tavoitteiden saavuttamiseksi.

Ristiriitainen hahmo

Rex Tillersonia pidetään yhtenä ristiriitaisimmista Trumpin todennäköisten nimitysten joukossa. Tillersonilla on todistetusti läheiset suhteet Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Tillersonin lausuntoja voidaan pitää rehvasteluna ja samanmielisten senaatin jäsenten mielistelynä. Mielipiteenilmausta ei kuitenkaan voida pitää merkityksettömänä. Tillersonin sanomisiin tarttui muun muassa Kiinan kommunistisen puolueen julkaisema The Global Times, joka on tunnettu kansallismielisistä julkaisuistaan.

Global Timesin julkaisussa piikitellään Tillersonin lausuntoja ja todetaan, ettei Yhdysvalloilla ole oikeutta määrätä Etelä-Kiinan meren tai sen saarten hallinnasta. Global Times uhkasi Yhdysvaltoja sotatoimilla, jos Kiinan toimet alueella estetään.

Etelä-Kiinan meren alue ei ole poliittisesti tai taloudellisesti merkityksetön. Alueella arvioidaan olevan massiivisia esiintymiä öljyä ja maakaasua. Lisäksi se on vilkas kauppareitti, jonka läpi kulkee vuosittain jopa 5000 miljardin arvosta kauppatavaraa.

Etellä-Kiinan meren aluevaltauksista on oltu erimielisiä aiemminkin. Osa Kiinan aluevaltauksista on muun muassa todettu Filippiineihin kuuluvaksi Haagin tuomioistuimessa viime vuonna.

Aiheesta uutisoi Asia Times Online.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)