Verkkouutiset

Stressi ja ihmissuhdeongelmat voivat altistaa sydänsairauksille

Stressi ja ihmissuhdeongelmat voivat yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan lisätä sydänsairauksien ja aivohalvausten vaaraa, kertoo Uutispalvelu Duodecim.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Stressaavat elämänkokemukset voivat altistaa sydänsairauksille.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat 82 000 naisen seurantatietoihin 18 vuoden ajalta, ja niiden perusteella naiset, joiden elämässä oli ollut paljon psyykkisesti raskaita kokemuksia kuten läheisten kuolemia tai avioeroja, sairastuivat sydän- ja verisuonitauteihin ja aivohalvaukseen 12–14 prosenttia todennäköisemmin kuin naiset, jotka olivat säästyneet suuremmilta vaikeuksilta.

Myös ihmissuhdeongelmat ja sosiaalisen elämän ristiriidat liittyivät suurempaan sairastumisriskiin, tulokset osoittivat.

Stressaavien elämäkokemusten ja sairastumisten yhteys ei selittynyt osallistujien sosioekonomisilla eroilla tai mahdollisella masennuksella. Niiden sijaan yhteys välittyi voimakkaasti monilla elintavoilla ja biologisilla riskitekijöillä.

Onkin mahdollista, että elämän vastoinkäymiset saavat ihmisen omaksumaan epäterveellisiä elintapoja, jotka vuosien varrella altistavat sydänsairauksille.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)