Verkkouutiset

Seksuaalivähemmistöillä enemmän terveysongelmia kuin heteroseksuaaleilla

Homo- ja biseksuaaleilla on enemmän terveysongelmia ja riskitekijöitä kuin heteroseksuaalisella väestöllä, tuore yhdysvaltalaistutkimus vahvistaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Homo- ja biseksuaalien ja heteroseksuaalien väliset terveyserot voivat selittyä syrjinnällä ja stressillä, jota seksuaalivähemmistöt kokevat, tutkijat kirjoittavat tuoreessa tutkimuksessaan.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin, mutta yhdysvaltalaisten havainnot perustuvat kansallisesti kattavaan kyselyaineistoon ja ovat siksi luotettavampia kuin aikaisemmat tutkimukset, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Tulosten perusteella homomiehet kokevat vakavaa psyykkistä ahdinkoa kolme kertaa todennäköisemmin kuin heteromiehet. Heillä on myös alkoholiongelmia ja he tupakoivat enemmän.

Sama koskee lesbonaisia, mutta verrattuna heteronaisiin, heillä on myös heikompi terveydentila ja enemmän kroonisia terveysongelmia.

Kaikkein heikoimmassa tilanteessa ovat biseksuaalit ja varsinkin biseksuaalimiehet. Tutkimuksen perusteella vakava psyykkinen ahdinko on biseksuaalimiehillä viisi kertaa yleisempää, alkoholiongelmat kolme kertaa yleisempää ja tupakointi kaksi kertaa yleisempää kuin heteromiehillä.

Tulokset eivät paljasta, mistä terveyserot johtuvat, mutta ne voivat liittyä niin sanottuun vähemmistöstressiin, joka kumpuaa seksuaalivähemmistöjen elämän hankaluuksista sekä rakenteellisesta ja suorasta syrjinnästä.

Huomionarvoista on, että terveyserot näkyvät, vaikka seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ovat keskimäärin korkeammin koulutettuja ja parempituloisia kuin saman ikäiset heterot.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton Jama Internal Medicine -lehdessä. Tutkimukseen vastasi 525 lesbonaista, 625 homomiestä, 515 biseksuaalia ja 67 000 heteroseksuaalia. Vastaajat olivat keskimäärin 47-vuotiaita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)