Verkkouutiset

Saksan presidentti: ”Euroopan rauha on vaarassa”

Saksan liittopresidentti Joachim Gauckin mukaan Venäjä on irtisanonut kumppanuuden Euroopan kanssa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liittopresidentti Joachim Gauck puhui sunnuntai-iltana Puolan Danzigissa tilaisuudessa, joka järjestettiin toisen maailmansodan alkamisen muistoksi. Toinen maailmansota alkoi 1. syyskuuta 1939 Saksan hyökkäyksellä Puolaan.

– Meidän maanosamme tasapaino ja rauha ovat taas kerran vaarassa, Gauck totesi puheessaan Danzigissa.

Hän sanoi, että vielä viisi vuotta sitten saman muistotilaisuuden yhteydessä, kuviteltiin, että Venäjästä voisi tulla osa yhteistä Eurooppaa.

Gauck huomautti, että Berliinin muurin murtumisen jälkeen Euroopan unioni, Nato ja merkittävien teollisuusmaiden ryhmät loivat erityisiä sidoksia Venäjään maan integroimiseksi osaksi länsimaista kehitystä.

– Tämän kumppanuuden Venäjä on de facto irtisanonut, Gauck sanoi.

Liittopresidentin mukaan ei ole hyväksyttävissä, että vahvemman oikeus korvaisi oikeusjärjestystä.

– Asetumme niitä vastaan, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta, liittävät itseensä vieraan maan alueita ja tukevat sotilaallisesti alueiden irtaantumista vieraassa maassa, Gauck totesi viitaten Krimin liittämiseen Venäjään ja Venäjän operaatioon Itä-Ukarainassa.

Hän sanoi, että Eurooppa sopeuttaa politiikan, talouden ja puolustuskyvyn uusiin olosuhteisiin.

– Historia opettaa meille, että alueelliset myönnytykset vain kasvattavat hyökkääjien nälkää.

Gauck korosti, että nyt Saksa ja Puola toimivat tiukasti yhteistyössä uusia uhkia vastaan. Samoin Euroopan unionin pitää liittopresidentin mukaan toimia yhtenäisenä demokraattisen ja rauhanomaisen Euroopan puolustamiseksi.

”Venäjä yrittää siirtää rajoja”

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi maanantaina selonteossaan liittovaltiopäiville, että ”Venäjä yrittää siirtää olemassa olevia rajoja uhkaamalla tai jopa käyttämällä väkivaltaa”.

– Tämä käy yhä selvemmäksi: Alusta alkaen kyse ei ollut Ukrainan sisäisestä konfliktista, vaan Venäjän ja Ukrainan välisestä vastakkainasettelusta, Merkel sanoi puheessaan.

Merkel myös huomautti, että Krimin liittäminen osaksi Venäjää oli paitsi kansainvälisen oikeuden törkeä loukkaus, ravisteli myös Euroopan sodanjälkeisen järjestyksen perustuksia. Liittokansleri vakuutti, että Naton viides artikla koskee kaikkia puolustusliiton jäsenmaita. Merkelin vakuutus oli suunnattu erityisesti Baltian ja Puolan maille, jotka kokevat asemansa uhatuksi.

– Tätä tulevat myös päätöksemme Walesissa alleviivaamaan. Teemme päätöksiä toimista, joilla liiton reagointi- ja puolustuskykyä voidaan vahvistaa, Merkel sanoi viitaten Naton huippukokoukseen Walesissa loppuviikosta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)