Verkkouutiset

Varoitus Saksasta: terroriuhka suurempi kuin koskaan

Saksan keskusrikospoliisin johtaja vaatii terrorisminvastaisten toimien yhteensovittamista Euroopassa ja yhtenäisiä tietojärjestelmiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Terroristit uhkaavat Saksaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin, kirjoittaa Saksan keskusrikospoliisi BKA:n johtaja Holger Münch Der Spiegelin julkaisemassa vieraskirjoituksessa.

Hänen mukaansa Berliinissä viime joulukuussa tehty terrorihyökkäys osoittaa, kuinka todellinen uhka on.

– Teko herättää kysymyksiä terrorisminvastaisen toimintamme mahdollisista heikkouksista, koska turvallisuusviranomaiset tunsivat tekijän ja olivat luokitelleet hänet vaaralliseksi.

Terroristijärjestö Isis on muuttanut strategiaansa Lähi-idässä kokemiensa sotilaallisten tappioiden myötä. Isis yllyttää seuraajiaan tekemään hyökkäyksiä kaikkialla maailmassa, ja se on rakentanut kattavan viestintäverkoston.

– Tilanteen ei odoteta muuttuvan lähitulevaisuudessa, päinvastoin. Mitä ahtaammalle Isis joutuu, sitä enemmän jihadisteja palaa Lähi-idästä Eurooppaan hyökkäyssuunnitelmien kanssa. Kaikki eivät kuitenkaan välttämättä palaa kotimaihinsa.

– Me vastaanotamme Saksassa todennäköisesti omien paluumuuttajiemme lisäksi jihadisteja muista Euroopan maista ja Pohjois-Afrikasta.

Münch korostaa, että poliisiviranomaisten yhteistyö Euroopassa on staattista, kun taas terroristit liikkuvat entistä enemmän.

Hän painottaa, että Euroopan maiden pitää toimia tehokkaammin yhdistäessään Isisin jäsenistä keräämiään tietoja, jotta niitä voidaan analysoida.

Münch mainitsee muun muassa Schengenin tietojärjestelmän. Schengenin tietojärjestelmän tavoitteena on parantaa turvallisuutta ja helpottaa vapaata liikkuvuutta Schengen-alueella rajatarkastusten poistuttua jäsenvaltioiden sisärajoilta. SIS II -järjestelmän avulla rajavalvonta-, tulli- ja poliisiviranomaiset voivat helposti vaihtaa tietoja henkilöistä, joiden epäillään syyllistyneen vakaviin rikoksiin.

– Ainoastaan yhdessä, vahvana eurooppalaisena verkostona yhteistyötä tehden, voimme vastata terrorismiin haasteisiin pitkällä aikavälillä.

– Hajautettuihin rakenteisiin sisältyy koordinaatio-ongelmien, tietojen menettämisen ja erilaisten standardien riski.

Münchin mukaan myös Saksassa on toimittava samalla tavalla luoden vahva ja toimiva verkosto liittovaltion ja osavaltioiden viranomaisten välille.

– Tätä varten tarvitsemme kansallisia standardeja ja vahvaa osavaltioiden rajat ylittävää koordinaatiota.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)