"Putinin geopoliittinen shakki ei maksa paljon"

Asiantuntijan mukaan Vladimir Putinilla on varaa pelata geopoliittista Shakkia Lähi-idässä.

  • LKS 20160121 MOW5198; Russian President Vladimir Putin attends a meeting with his Greek counterpart at the Novo-Ogaryovo residence outside Moscow on January 15, 2016. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / POOL / IVAN SEKRETAREV

    Vladimir Putin.

    ()

Venäläisasiantuntijoiden mukaan presidentti Vladimir Putinin johtama Venäjä katsoo suoriutuneensa Syyrian operaatiostaan hyvin; budjettia ei ole rasitettu liikaa, miehistötappiot ovat olleet minimaaliset ja operaatiolla on ollut suurimmaksi osaksi kansan tuki.

Asiantuntijan mukaan Venäjällä ei ole tällä hetkellä paljon paineita vetäytyä Syyriasta. Venäjän tukemat Syyrian presidentti Bashar al-Assadin joukot etenevät rintamalla, ja Syyrian rauhanneuvottelut keskeytettiin muutamaksi viikoksi.

– Putinilla on varaa pelata geopoliittista shakkia Lähi-idässä, koska se ei maksa paljon, sanoo The Washington Postin haastattelema itsenäinen analyytikko Konstantin von Eggert.

Von Eggertin mukaan Putin on pystynyt taistelemaan USA:n ajamaa politiikkaa vastaan Syyrian operaation avulla. Putin katsoo USA:n haluavan vaihtaa al-Assadin hallinnon. Samalla Putin on pystynyt esittelemään sotilaallisia lihaksiaan ja vakuuttamaan liittolaisilleen olevansa luotettava partneri.

– Venäjän lopulliset tavoitteet ovat edelleen epäselvät. Kukaan ei kysy, mitä Putin tekee Ukrainassa, koska se on itsestään selvää. Lähi-idässä se ei ole niin selvää, von Eggert kertoo.

Venäjä on kärsinyt myös takaiskuista kampanjansa aikana. Pommi pudotti venäläisen matkustajakoneen lokakuussa Siinailla. Turkkilaishävittäjät ampuivat venäläisen rynnäkkökoneen alas marraskuussa. Lisäksi jonkin verran venäläissotilaita on kuollut erilaisissa tilanteissa.

Takaiskuista huolimatta Venäjän televisio ei ole seurannut Syyrian tapahtumia yhtä intensiivisesti kuin Ukrainan tapahtumia. Venäjä kiistää omaavansa virallisen roolin Ukrainassa.

– Venäjän interventio on jo saavuttanut suurimman mahdollisen tavoitteensa; Syyrian hallinnon yhtenäisyyden ja vakauden säilyttämisen, toteaa Middle East Instituten tutkija Steven Simon.

Simonin mukaan interventio on vaikuttanut Syyrian rauhanneuvotteluihin.

– Yhdysvaltalaisneuvottelijat ovat tuskin tietämättömiä Venäjän sotatoimien vaikutuksista Syyrian sotaan. Luulen heidän ymmärtävän, että Syyrian opposition tavoitteita… on välttämättä rajoitettava.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.