Verkkouutiset

Puolison itsemurha vaarantaa lesken terveyden

Puolison itsemurha voi tanskalaistutkimuksen mukaan altistaa mielenterveysongelmien lisäksi myös fyysisille sairauksille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tanskalaisiin rekisteritietoihin perustuvat tulokset osoittavat puolison itsemurhan kokeneiden sairastuvan muuta väestöä todennäköisemmin mm. masennukseen, ahdistuneisuushäiriöön ja posttraumaattiseen stressioireyhtymään, mutta myös fyysisiin sairauksiin kuten syöpään, kirroosiin ja unihäiriöihin.

Myös sairauslomat ja työkyvyttömyys olivat heillä yleisempiä kuin väestössä yleensä, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Erot eivät näkyneet vain suhteessa yleisväestöön, vaan myös verrattuna puolisonsa muilla tavoin menettäneisiin.

Heihin verrattuna itsemurhan tehneiden puolisot olivat suurentuneessa mielenterveysongelmien vaarassa, mutta myös suurentuneessa itsemurhavaarassa itsekin.

Tulokset kuvastavat puolisoiden surua ja ahdinkoa, mutta surusta huolimatta suurin osa puolisoista ei sairastu vakavasti, tutkijat huomauttavat.

Tutkimuksessa hyödynnettiin seitsemän miljoonan tanskalaisen rekisteritietoja. Joukossa oli 4 800 miestä ja 11 000 naista, joiden puolisot olivat tehneet itsemurhan.

Suomessa tehtiin vielä muutama vuosikymmen sitten kansainvälisesti verrattuna paljon itsemurhia, mutta tehokkaat ehkäisytoimet ovat kääntäneet kehityksen paremmaksi.

Itsemurhaluvut ovat tämän ansiosta lähes puolittuneet 1990-luvun alusta, ja nykyään Suomessa tehdään enää noin 800 itsemurhaa vuodessa. Suuri osa itsemurha-yrityksistä tehdään päihtyneenä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)