Verkkouutiset

Professori Ylellä: Lisää matalapalkkatöitä – pakolaiset Ruotsin talouden suurin haaste

Ruotsin talous kasvaa kovaa vauhtia. Bruttokansantuote kasvoi viime vuonna 3,5 prosenttia edellisvuodesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tukholman yliopiston kansainvälisen talouden professorin mukaan Ruotsin talouden suurin haaste on maahanmuuttajien työllistäminen aiempaa paremmin.

Lars Calmfors korostaa, että suuri pakolaismäärä ei näy vielä työttömyysluvuissa eikä julkisissa menoissa.

Calmfors arvioi työttömyyden vähenevän ensi vuonna ja kenties seuraavanakin. Sen jälkeen turvapaikan saaneet pakolaiset alkavat näkyä tilastoissa.

– Meillä on korkeat minimipalkat, kovemmat kuin Suomessa, tietää Calmfors. Se vaikeuttaa töihin pääsyä ja lisää työttömyyttä, Calmfors sanoo Yle Uutisille.

Ruotsissa on professorin mukaan lisäksi maailman pienimmät tuloerot, vaikka tuottavuus ja osaaminen jakautuvat epätasaisesti.

Calmfors pitää yhtenä ratkaisuna matalapalkkatöiden lisäämistä. Se tarkoittaisi kuitenkin sitä, että alimpia palkkoja pitäisi laskea suhteessa kaikkien palkkoihin.

– On naiivia uskoa, että voisimme ratkaista maahanmuutto-ogelman vain koulutuksella.

Pitkällä tähtäimellä, jos integrointi onnistuu, maahanmuuttajat tuovat Calmforsin mukaan lisää hyvinvointia.

Ruotsin talous kasvaa kovaa vauhtia. Bruttokansantuote kasvoi viime vuonna 3,5 prosenttia edellisvuodesta. Tästä vuodesta odotetaan yhtä hyvää. Suomi pääsi viime vuonna 0,2 prosentin kasvuun.

Calmforsin mukaan ostovoimaiset kuluttajat vetävät Ruotsin kasvua. Lisäksi palkankorotukset ovat olleet suuria ja inflaatio hyvin alhainen.

Ostovoima on kasvanut selvästi, koska Inflaatio on ollut pienempi kuin liitot osasivat palkkasopimuksia tehdessä odottaa, Calmfors selittää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)