Verkkouutiset

Professori Ylellä Ruotsin kriisistä: En ihmettele oikeistoallianssin rajuja toimia

Kimmo Grönlundin mukaan pääministeri Stefan Löfvenin hallituksen asema ei ole kovin vahva.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund pitää Ruotsiin poliittiseen kriisiin ja ministerivaihdoksiin johtanutta tietovuotoskandaalia erittäin vakavana asiana.

– Itse asiahan on erittäin vakava enkä yhtään ihmettele, että oppositio lähti näin rajuihin toimiin, Grönlund sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Ruotsin oikeistoallianssin esittämän epäluottamuslauseen kohteena olleista kolmesta ministeristä sisäministeri Anders Ygeman (sd.) ja infrastruktuuriministeri Anna Johansson (sd.) erosivat torstaina, mutta puolustusministeri Peter Hultqvist (sd.) jatkaa toistaiseksi tehtävässään.

Oikeistopuolueet pitävät edelleen kiinni vaatimuksestaan, jonka mukaan puolustusministeri Peter Hultqvistin (sd.) tulee jättää tehtävänsä. Oikeisto ei kuitenkaan vaadi asian käsittelemistä kiireellisenä kesken parlamentin istuntotauon.

Jos oikeistoallianssi tai ruotsidemokraatit eivät muuta linjaansa ennen syksyä, on parlamentissa edelleen kasassa enemmistö Hultqvistin erottamiseksi.

– Asiahan on siinä mielessä auki, että eiliset kommentit sekä ruotsidemokraattien Jimmie Åkessonilta että kristillisdemokraattien Ebba Busch Thorilta ja myös maltillisen kokoomuksen Anna Kinberg Batralta kertoivat siitä, että puolustusministeri Hultqvista (sd.) kohtaan on epäluottamusta.

– On hyvin mahdollista, että Hultqvistia kohtaan esitetty epäluottamuslause menee läpi valtiopäivillä.

Ruotsin tilanne ei ole helppo

Grönlundin mukaan hallituksen kaatuminen ja uusien vaalien julistaminen oli myös todellinen vaihtoehto, ja se olisi ollut hienoinen riski oppositiolle.

– Moni oppositiopuolue ei haluaisi uusia vaaleja. Varsinkaan opposition perinteinen johtaja maltillisen kokoomuksen Anna Kinberg Batra ei tätä halua, koska heidän kannatuksensa laahaa ruotsidemokraattien alapuolella.

Sen sijaan Annie Lööfin johtama keskusta, joka hengittää maltillisen kokoomuksen niskaan, olisi Grönlundin mukaan todennäköisesti halunnut uudet vaalit.

– Pääministeri Stefan Löfven (sd.) pelaa nyt sitä korttia, että hän on ainoa, joka pystyy pitämään toimintakykyistä hallitusta yllä.

Grönlund muistuttaa, että vähemmistöhallituksen toimintalogiikka on hyvin erilainen kuin enemmistöhallituksen, johon Suomessa on totuttu.

– Vähemmistöhallituksen pitää kuitenkin olla jonkin verran nöyrempi eduskunnan edessä, koska parlamentarismiin kuuluu eduskunnan enemmistö tuen saaminen.

Kauhun tasapaino

Grönlundin mukaan pääministeri Löfvenin hallituksen asema ei ole kovin vahva.

– Eikä sen asema ole ollut kovin vahva koko hallituskaudella, koska se on riippuvainen vasemmistopuolueen passiivisesta tuesta.

Grönlund katsoo, että Ruotsin poliittinen tilanne ei ole helppo.

– Opposition ongelma on ollut se, että se on hajanainen. Kristillisdemokraatit ovat kaikissa mittaukissa äänikynnyksen alapuolella, joten hekin pelkäävät uusia vaaleja.

– Tässä on ollut tällainen kauhun tasapaino, ja se näyttää jatkuvan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)