Verkkouutiset

Professorin yllättävä ennustus: Putinin aika ei pääty pamaukseen vaan pidätysmääräykseen

Useita venäläisiä virkamiehiä vastaan nostetut tuoreet syytteet paljastavat eliitin korruption suurimmaksi uhaksi Vladimir Putinin hallinnolle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Panaman papereiden paljastukset ja espanjalaisen tuomioistuimen pidätysmääräykset luovat mahdollisesti uudenlaista poliittista painetta Venäjän eliittiä kohtaan, toteaa New York Universityn professori Mark Galeotti kirjoituksessaan opendemocracy.net-uutissivustolla.

Galeotti tarkastelee Venäjän nykytilaa kirjoituksessaan, jonka otsikko on ”Putinismi ei pääty pamaukseen vaan pidätysmääräykseen”.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kiistänyt jyrkästi väitteet siitä, että hänen hyvä ystävänsä sellisti Sergei Roldugin olisi käyttänyt monimutkaisia veroparatiisijärjestelyjä siirrelläkseen liki 2 miljardin euron edestä varoja pois Venäjältä. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä jutussa.

Panaman papereiden paljastusten lisäksi Espanja määräsi hiljattain pidätysmääräykset 12 venäläisvirkamiehestä.

Galeottin mukaan pidätysmääräykset osoittavat Venäjän eliitin kohtaavan uutta painetta. Eliitti on tottunut varastamaan rahaa ja viemään sen ulkomaille kulutusta tai säästämistä varten.

– Tapaus on tuonut valoon sen tavan, jolla rikollisuus politiikka ja liiketoimet kietoutuvat Venäjällä toisiinsa. Lähes kaikilla eliitin jäsenillä on yhteyksiä gangstereihin.

– Putinin Venäjällä systeemi toimii niin, että kaikki tekevät toisilleen palveluksia ja odottavat vastapalveluksia. Kenenkään ei odoteta elävän pelkästään palkallaan. Tämä johtaa järjestelmälliseen korruptioon ja epätehokkaaseen yhteiskuntaan kaikilla tasaoilla.

Galeottin mukaan nykypäivän venäläinen eliitti on tottunut matkustamaan maailmalla, lähettämään lapsena länteen opiskelemaan ja nauttimaan länsimaisista hyödykkeistä.

– Aivan viime aikoihin asti eliitti on pystynyt nauttimaan näistä etuoikeuksista, koska länsimaat ovat katsoneet venäläistä kleptokratiaa sormiensa läpi. Helpon rahan virtaamista ei haluta estää vieläkään, mutta Espanjan pidätysmääräykset saattavat muuttaa käytäntöä.

Galeotti korostaa, että Putinin luoma systeemi on kuitenkin joutunut kovan paineen alle, mikä saattaa johtaa sen tuhoutumiseen.

– Venäjällä ei ole tällä hetkellä tarpeeksi rahaa, jotta voitelurahaan ja kaveriverkostoon perustuvaa systeemiä voitaisiin tukea. Joidenkin liittolaisten pitäminen tyytyväisenä tarkoittaa sitä, että osa kavereista on tyytymättömiä.

Galeottin mukaan Putinin luoman systeemin purkaminen olisi valtava työ eikä mikään osoita siihen, että hänellä olisi halua tai kykyä tehdä näin.

– Siten Putinin systeemi on suurin uhka nykypäivän Venäjälle, eivät islmistiradikaalit tai liberaalit. Systeemi tyhjentää talouden, kahlitsee teknokraatit, heikentää kansalaisia ja suututtaa syrjäytyneet.

Galeottin mukaan Putin ei ole välittömässä vaarassa. Hän toteaa Putinin piileskelevän Kremlin muurien ja vastaperustetun kansalliskaartin takana.

– Mutta olisi ironista, jos länsimaiden vahvimmat aseet Venäjällä tapahtuvaa vallanvaihtoa varten eivät olisikaan pakotteet tai propaganda vaan yksinkertaiset pidätysmääräykset.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)