Professorin synkkä arvio: Putin tietää Venäjän horjuvan kuilun partaalla

Professorin mukaan Vladimir Putin tietää Venäjän olevan pulassa, mutta hän ei näytä tietävän, mitä asialle pitäisi tehdä.

  • LKS 20151228 PRN1244; (FILES) This file photo taken on November 30, 2015 shows Russian President Vladimir Putin holding a press conference, during of the COP21 United Nations conference on climate change in Le Bourget on the outskirts of the French capital Paris. Putin was voted as one the most influential figures of 2015 by AFP journalists. He was shunned by world leaders and put under sanctions for Russia's role in the 2014 standoff in Ukraine. But Putin was still able to impose himself on this year's most pressing problems, returning to the diplomatic centre stage over the Syrian conflict. / AFP / MARTIN BUREAU - LEHTIKUVA / AFP

    Vladimir Putin.

    ()

– Venäjän presidentti Vladimir Putin näyttää ymmärtävän, että Venäjä horjuu kuilun partaalla. Venäjän määrätietoinen, yleismaailmallinen agenda perustuu bluffiin, toteaa New Yorkin yliopiston Venäjän asiantuntija Mark Galeotti Foreign Policyn julkaisemassa kirjoituksessa.

Galeotti muistuttaa, että Venäjä on ollut kaksi vuotta taantumassa, reaaliansiot ovat romahtaneet ja levottomuus työssäkäyvän väestön keskuudessa on kasvanut. Tämän lisäksi Putinin ongelmana on hyvätuloinen eliitti, joka ajaa pelkästään omaa etuaan.

– Ehkä Putinin olisi aika ottaa oppia armottomana uudistajana tunnetusta Juri Andropovista, joka on yksi Putinin sankareista, Galeotti kirjoittaa.

Juri Andropov toimi KGB:n johtajana 1967–1982 ja oli politbyroon jäsen vuodesta 1973. Hän toimi NKP:n pääsihteerinä 12. marraskuuta 1982 – 9. helmikuuta 1984.

Galeottin mukaan Andropov oli monitahoinen hahmo. KGB:n johtajana hän toimitti toisinajattelijoita psykiatrisiin sairaaloihin, hiljensi valtionsalaisuuksia paljastaneita henkilöitä ja vainosi toimittajia.

Ennen tätä Andropov toimi suurlähettiläänä Unkarissa, jossa hänellä oli avainrooli kansannousun verisessä tukahduttamisessa vuonna 1956.

Galetotti muistuttaa, että samaan aikaan Andropov vaikutti myös siihen, että Unkarissa otettiin käyttöön suhteellisen liberaali talousjärjestelmä. Unkarin elämänlaatu oli siten parempi kuin muualla itäblokissa.

– Andropov nimitettiin KGB:n johtoon, jotta hän voisi uudistaa salaista poliisia ja luoda siitä ammattimaisemman, Galeotti kertoo.

– KGB alkoi rekrytoida fiksuimpia ihmisiä yliopistoista. Samalla salaisen poliisin toiminta muuttui enemmän ennaltaehkäisevään kuin rankaisevaan suuntaan, vaikka KGB oli edelleen tukahduttamisen ja alistamisen virasto.

Galeotti korostaa Andropovin keskeistä asemaa, kun Mihail Gorbatšovin kaltaiset uuden sukupolven liberaalit uudistajat astuivat areenalle.

– Putin näyttää kuitenkin arvostavan ainoastaan joitakin Andropovin ominaisuuksia – hänen älyään, päättäväisyyttään ja armottomuuttaan – ja jättää muut tasapainottavat piirteet huomiotta.

– Mikä pahinta, Putin on omaksunut Andropovin KGB-taktiikat, vaikka hänen pitäisi ottaa oppia Andropovin tavasta johtaa maata.

Galeotti antaa Putinille viisi neuvoa, kuinka kehittää maataan:

1. Virkamiesten ja poliitikkojen, siis myös itse Putinin, korruption kitkeminen.

2. Lännen kanssa käynnissä olevan konfliktin lopettaminen ja suhteiden parantaminen.

3. Talouden liberalisoiminen ja länsimaisten toimijoiden päästäminen Venäjän markkinoille.

4. Laajan lähipiirin rakentaminen erilaisen taustan ja erilaisia näkökulmia omaavista ihmisistä.

5. Putinin oman kuplan puhkaiseminen ja asioista puhuminen niiden oikeilla nimillä oikeassa maailmassa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.