Verkkouutiset

Barack Obaman neuvo lytätään: Vladimir Putinin tankit voivat vyöryä Tallinnaan

Professorin mielestä Valko-Venäjällä, Virolla, Latvialla, Liettualla ja Ukrainalla ei ole varaa jäädä odottamaan Yhdysvaltain uuden hallinnon muodostamista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman antama neuvo, jonka mukaan maailman ”ei pitäisi vain olettaa pahinta” Donald Trumpista, saattaa päteä niihin maihin, joiden olemassaoloa tulevan presidentin (Trump) politiikka ei uhkaa, kirjoittaa Rutgers-yliopiston valtio-opin professori Aleksander Motyl Atlantic Councilin blogissa.

– Mutta niiden maiden, joita uhkaa mahdollinen Venäjän hyökkäys, on oletettava ja varauduttava pahimpaan.

Obama kävi toissa viikolla viimeisellä ulkomaanmatkallaan rauhoittelemassa maailman johtajia ja kansalaisia seuraajastaan.

Motylin mukaan vaarassa olevat maat, kuten Valko-Venäjä, Viro, Latvia, Liettua ja Ukraina, eivät voi Obaman neuvon mukaisesti ”odottaa kunnes Trumpin hallinto on paikallaan” ja ”päättää vasta sitten, vastaako se kansainvälisen yhteisön tavoitteita rauhanomaisesta yhteiselosta”.

– Venäjän presidentti Vladimir Putinin tankit voivat olla Viron pääkaupungin Tallinnan laitamilla siihen mennessä, Motyl toteaa.

Professori muistuttaa, että toistaiseksi ei tiedetä, millaista ulkopolitiikkaa Trumpin hallinto tulee harjoittamaan.

Entä Valko-Venäjä?

Aleksander Motylin mukaan Valko-Venäjä on erittäin haavoittuvainen.

– Venäjällä on maassa joukkoja, ja suuri venäläisvähemmistö suhtautuisi todennäköisesti myötämielisesti Venäjän hyökkäykseen. Valkovenäläiset todennäköisesti turvautuisivat sissisotaan.

Motyl arvioi Ukrainan olevan vähiten alttein tavanomaiselle hyökkäykselle, koska Ukraina on kyennyt rakentamaan vakavasti otettavan armeijan Ukrainan sodan seurauksena.

Motylin mukaan Ukrainan haavoittuvuus on luoteeltaan enemmän poliittinen.

– Kuvitellaan Trumpin ja Putinin solmivan seuraavanlaisen sopimuksen: Yhdysvallat tunnustaa Krimin osaksi Venäjää, ja Venäjä vetää vastineeksi joukkonsa sekä taloudellisen tukensa pois Donbassista. Siten Venäjä jättäisi jälkeensä tuhoutuneen alueen, köyhtyneen ja vieraantuneen väestön ja kymmeniä tuhansia raskaasti aseistettuja separatisteja Ukrainan huoleksi.

– Sellaisen Donbassin sopeuttaminen ja kunnostaminen tarkoittaisi Ukrainan rakenteellisten uudistusten, länsimielisen suuntauksen ja demokratian loppua. Se ajaisi hallituksen vararikkoon, polarisoisi väestön ja horjuttaisi valtiota.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)