Verkkouutiset

Pohjois-Korean väitetään myyneen vääriä dollareita ISIS:lle puoleen hintaan

Pohjois-Korean uskotaan rahoittavan ydinohjelmaansa levittämällä väärennettyjä dollareita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjois-Korean epäillään tekevän yhteistyötä kansainvälisten rikollisjärjestöjen ja terroristiryhmien kanssa levittääkseen väärennettyjä Yhdysvaltain dollareita ja Kiinan juaneja. Näin väittävät pohjoiskorealaisloikkarit ja -analyytikot.

– Pohjois-Korean pankit saattavat käyttää väärennettyjä 100 dollarin ja 50 dollarin seteleitä maan sisäisissä rahansiirroissa. Pohjois-Korealla pitäisi kuitenkin olla yhteydet kiinalaisiin rikollisjärjestöihin ja Venäjän mafiaan toimittaakseen suuria määriä väärennettyjä dollareita ulkomaille, sanoo The Korea Timesin haastattelema loikkari An Chan-il, joka työskentelee World Institute for North Korea Studies -laitoksen tutkijana Soulissa.

Niin ikään loikkari ja nykyään aktivistina toimiva Park Sang-hak on samoilla linjoilla.

– Japanin mafia eli yakuza ja Lähi-idän terroristityhmät, kuten Isis, saattavat olla osallisina Pohjois-Korean väärentämän rahan levittämisessä, Park kertoo.

Yhdysvallat on vuosikausia syyttänyt Pohjois-Koreaa dollarien väärentämisestä ja väärien dollarien levittämisestä. Pohjois-Korea on kiistänyt väitteet.

Pohjois-Korean on väitetty väärentäneen varsinkin sadan dollarin seteleitä. Niitä on kutsuttu superseteleiksi, koska ne ovat olleet erittäin hyvin väärennettyjä. On arvioitu, että niin hyviä väärennöksiä pystyy tekemään vain jokin valtio, eivät tavalliset rikollisjärjestöt.

Kyungmin Universityssä professorina työskentelevä loikkari Kang Myung-do väittää, että HongKongissa ja Macaossa toimiviin järjestäytyneisiin rikollisjärjestöihin liitetyt välittäjät ovat ostaneet väärennettyjä seteleitä puoleen hintaa niiden nimellisarvosta.

– Välittäjät maksavat esimerkiksi 500 000 dollaria setelimäärästä, jonka arvo on miljoona dollaria, Kang toteaa.

Pohjois-Korean sanotaan tuottaneen enemmän väärennettyjä dollareita ja juaneja rahoittaakseen ydinohjelmaansa sen jälkeen, kun YK:n turvallisuusneuvosto asetti maalle lisää pakotteita keväällä.

Rahan väärennyksen takana epäillään olevan osasto 39. Osasto 39, tai Virasto 39, on Työväenpuolueen päämajaan sijoitettu osasto, jonka tehtävänä on varastoida kovaa valuuttaa Pohjois-Korean ylimmän eliitin tarpeisiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)