Verkkouutiset

Kim Jong-un ei mahda mitään: Näin Pohjois-Korean salaisilla markkinoilla taotaan rahaa

Kasvava tietokoneiden korjausbisnes kukoistaa Pohjois-Koreassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhä useammalla pohjoiskorealaisella on nykyään jonkinlainen tietokone, minkä seurauksena maahan on muodostunut pimeät markkinat modernin elektroniikan korjaajille.

Korkeakouluista valmistuneet insinöörit ja itseoppineet ihmiset tienaavat siten ylimääräisiä tuloja korjaamalla laitteita.

– Useimmilla kaupungeissa asuvilla pohjoiskorealaisperheillä on tietokone kotonaan. Myös yliopisto-opiskelijoilla on yleensä oma läppäri, tabletti tai PC. Siten insinööreistä, jotka osaavat korjata näitä laitteita, on tullut suosittuja, kertoo Radio Free Asian haastattelema Pohjois-P’yŏnganin maakunnassa asuva lähde.

Yleensä insinöörit työskentelevät kansallisissa organisaatioissa, kuten postissa. Lähteen mukaan moni on kuitenkin havainnut, että korjaustoiminta on tuottoisa sivutoimi.

– He veloittavat yleensä 100–200 kiinan juania, noin 13–26 euroa, auttaessaan ihmisiä asentamaan uusia tietokoneita tai korjaamaan vanhoja.

Radio Free Asia korostaa, että kyse on suuresta rahamäärästä, joka vastaa noin 130 000 Pohjois-Korean wonia. Pohjois-Koreassa käteisen määrää on rajoitettu, ja sitä on vaikea saada haltuunsa.

Toistaiseksi ei tiedetä, miten Kim Jong-unin hallinto suhtautuu kasvavaan korjausbisnekseen. Elektroniikkatuotteiden myyminen on erittäin rajoitettua.

Lähteen mukaan hallinnon oma politiikka kuitenkin tahattomasti tukee pimeillä markkinoilla toimivia yrityksiä ja henkilöitä.

Pohjois-Korea sallii ainoastaan oman Red Star -käyttöjärjestelmänsä käyttämisen, joten muista maista tuoduissa tietokoneissa pitää olla kyseinen järjestelmä asennettuna. Yhdysvalloissa asuvan pohjoiskorealaisloikkarin mukaan tämä pitää korjausbisneksen aktiivisena.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)