Verkkouutiset

Näin ”ostat” kodin Pohjois-Koreassa, kiinteistövälittäjät tahkoavat omaisuuksia

Pohjois-Koreassa asuntokaupat ovat lisääntyneet sään muututtua kylmemmäksi odotettua aikaisemmin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjoiskorealaiset kiinteistövälittäjät pyrkivät hyötymään nopeasti kasvaneista ja laittomista yksityiskotien kaupoista, kertoo Radio Free Asia.

Kim Jong-unin johtamassa Pohjois-Koreassa kansalaiset eivät saa lain mukaan ostaa tai myydä talojaan. Ihmisten pitää käyttää kiinteistövälittäjien palveluja, koska välittäjät ovat sidoksissa alueellisiin asuntohallinto-osastoihin ja oikeusviranomaisiin.

Pohjois-Hamgyŏngin maakunnan pääkaupunki Ch’ŏngjinissa asuvan lähteen mukaan välittäjät kokoavat listan ihmisistä, jotka haluavat myydä talonsa kalliilla alueilla. Välittäjät painostavat ihmisiä käyttämään heidän palveluitaan kiinteistön myymiseksi.

Lähteen mukaan välittäjät ottavat yleensä 20–30 prosentin provisiopalkan jokaisesta kaupasta.

– Yksityiskotien kysyntä on kasvanut sään muututtua hiljattain odottamattoman kylmäksi, hän kertoo.

Vaikka Pohjois-Hamgyŏngissa on käynnissä suuria rakennusprojekteja, asuntopula piinaa asukkaita.

– Asuntojen hinnat ovat nousseet asuntopulan vuoksi, ja sen seurauksena kiinteistövälittäjät ovat ilmaantuneet apajille.

Vaikka talojen myyminen ja ostaminen on kiellettyä, asunnon ostajat lahjovat toisen lähteen mukaan välittäjiä nopeuttaakseen virallisia menettelytapoja.

Talon myyjien on pakko alentaa pyyntöhintaansa, koska välittäjät painostavat heitä käyttämään palveluitaan. Siten välittäjät voivat lähteen mukaan ansaita lisää rahaa välitysmaksujensa lisäksi. Painostustoimien vastustajilla on puolestaan vaikeuksia myydä talonsa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)