Verkkouutiset

Vladimir Putin havittelee Pohjois-Korean varoja ja palauttaa loikkareita

Venäjän ja Pohjois-Korean hallinnot tekevät taloudellista yhteistyötä pakolaisten kustannuksella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän ja Pohjois-Korean poliittiset ja taloudelliset suhteet ovat parantuneet viime vuosina, kertoo uutissivusto Foreign Policy.

Keväällä 2014 maat allekirjoittivat sopimuksen, jonka on tarkoitus nostaa kahdenvälisen kaupan arvon 104 miljoonasta eurosta 930 miljoonaan euroon.

Sopimuksen mukaan Amurin alueella toimivat maatalous- ja puutavarayritykset käyttävät pohjoiskorealaista työvoimaa.

Maiden 316 miljoonan euron arvoinen yhteisyritys on rakentanut rautatien Venäjän rajalta Pohjois-Korean Rajinin satamaan.

Foreign Policyn mukaan Venäjä havittelee Pohjois-Korean rahoja, mutta ei halua maan pakolaisia alueelleen.

Suhteiden parantumisen seurauksena Moskova ja Pjongjang ovat allekirjoittaneet palautussopimuksia, joiden perusteella osapuolet palauttavat rikolliset ja laittomasti toistensa alueilla oleskelevat henkilöt takaisin kotimaihinsa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on vienyt kaksi kolmesta sopimuksesta parlamentin ratifioitavaksi. Nämä sopimukset asettavat Foreign Policyn mukaan Venäjällä oleskelevat pohjoiskorealaiset loikkarit hengenvaaraan.

Pakolaisia avustavan Civic Assistance -ryhmän mukaan sadat pohjoiskorealaiset asuvat laittomasti Siperiassa ja Venäjän Kaukoidässä. Ainoastaan Kiinassa ja Etelä-Koreassa on enemmän pohjoiskorealaisia pakolaisia.

Pohjois-Koreaan palautetut ihmiset joutuvat usein kidutuksen, teloituksen tai seksuaalisen väkivallan kohteiksi.

Venäjällä asuu YK:n mukaan yhteensä 10 000 pohjoiskorealaista. Suurin osa heistä on lähetetty raatamaan Siperian hakkuu- ja rakennustyömaille sekä maatiloille. Loikkarit muodostavat vain pienen ryhmän.

– Jos Venäjä voi pysäyttää pohjoiskorealaisten loikkaukset omalle alueelleen, se voi siten tukea Kim Jong-unin hallintoa ja säilyttää vakauden Pohjois-Koreassa, toteaa Pohjois-Koreaa tutkivan Sino-NK -ryhmän analyytikko Anthony Rinna.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)