Iranin ohjussalaisuudet paljastuivat - "Pohjois-Korea asiantuntija pakotteiden kiertämisessä"

Asiantuntijoiden mukaan USA:n on asetettava ankaria pakotteita Iranin ja Pohjois-Korean lisäksi myös Kiinalle päästäkseen eroon ohjusuhkasta.

  • Pohjois-Korea esitteli syksyllä uutta (alla) KN-08-tyypin ohjusta.

    ()

The Daily Beastin mukaan Iranin ja Pohjois-Korean yhteistyö ydinaseiden ja ohjusten kehittämisessä on ollut laajamittaista ja jatkunut jo kolmen vuosikymmenen ajan.

Osa analyytikoista uskoo, että Iran on myötävaikuttanut yhteistyöhön kehittämänsä teknologian avulla. Pohjois-Korean tuntija Bruce Bechtol, joka on kirjoittanut North Korea and Regional Security in the Kim Jong-un Era -kirjan, on kuitenkin eri mieltä.

– Pohjoiskorealaiset vastaavat asiantuntemuksesta, komponenteista ja paikan päällä tapahtuvasta kehitystyöstä. Iranilaiset hoitavat rahoituksen, Bechtol sanoo.

Yhdysvallat asetti uusia pakotteita vain päivä sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja EU olivat kertoneet lauantaina viimein luopuvansa Iranin ydinohjelman aiheuttamista tiukoista talouspakotteista. Pakotteet on suunnattu niitä vastaan, jotka ovat osallisia Iranin ballististen ohjusten kehittämisessä. Listalla on 11 henkilöä ja yritystä.

Bechtolin mukaan Yhdysvallat katsoo, että teknologiaa on viety Iranista Pohjois-Koreaan. Esimerkkinä toimii Shahid Hemmat Industrial Group -yhtiön teknikot, jotka ”matkustivat Pohjois-Koreaan työskentelemään kehitteillä olevan 80-tonnisen kantoraketin parissa”.

– Iranilaiset tietysti väittävät, että kyse on Iranin kehittämästä järjestelmästä. Mutta näin ei ole.

Bechtolin mielestä kantoraketti näyttää kuuluvan Pohjois-Korean pitkän matkan Taepodong-ohjusten perheeseen. Hänen mukaansa kyseessä saattaa olla myös uudenlainen ohjus, joka on osa uutta ohjusperhettä.

International Assessment and Strategy Centerissä työskentelevän Rick Fisherin mukaan Iran saattaisi kyetä kohdentamaan pohjoiskorealaisen ohjusteknologian avulla tarkkoja iskuja Yhdysvaltain ja länsimaiden sotilaskohteisiin sekä kaupunkeihin.

Bechtol uskoo, että kehitteillä olevaa kantorakettia aletaan valmistaa pian sekä Pohjois-Koreassa että Iranissa. Hänen mukaansa kyse on mannertenvälisestä ohjuksesta. Siten ohjus olisi valmistuessaan vakava uhka Yhdysvalloille.

Yhdysvaltain puolustusministeriön entisen analyytikon Robert Collinsin mukaan USA:n asettamat pakotteet saattavat hidastaa Pohjois-Korean ja Iranin yhteistyötä, mutta Pohjois-Korea on jo löytänyt keinoja näiden kiertämiseksi.

– Pohjoiskorealaisista on tullut asiantuntijoita rahojen, laitteiden ja kontaktihenkilöiden kuljettamisessa, Collins kertoo.

Bechtolin mielestä Yhdysvaltain asettamat pakotteet todistavat sen, että USA oli tietoinen Pohjois-Korean ja Iranin yhteistyöstä koskien ballistisia ohjuksia Iranin ydinohjelmaneuvottelujen ollessa käynnissä.

Pohjois-Korean kehitteillä oleva kantoraketti on ollut julkisessa tiedossa jo yli kaksi vuotta. The Daily Beast muistuttaa, että USA:n valtiovarainministeriö totesi tiedotteessaan ”Iranin ohjusteknikoiden matkustaneen Pohjois-Koreaan viime vuosina kehitteillä olevan kantoraketin vuoksi”.

Lehti korostaa, että Yhdysvaltain pitää asettaa paljon ankarampia pakotteita Iranin ja Pohjois-Korean lisäksi myös niitä auttaville toimijoille päästäkseen eroon ohjusuhkasta.

Lehti kertoo WikiLeaksin julkaisemaan sähkeeseen viitaten, kuinka Kiinan viranomaiset kieltäytyivät vuonna 2007 pysäyttämästä silloisen USA:n ulkoministeri Condoleezza Ricen pyynnöistä huolimatta pohjoiskorealaisten ohjuskomponenttien lähetyksiä, jotka kulkevat Pekingin kansainvälisen lentokentän kautta Iraniin.

Fisher korostaa, kuinka Kiinan viranomaiset ja keskushallinto ovat mukana Pohjois-Korean ja Kiinan ohjusyhteistyössä.

Pohjois-Korean työväenpuolueen 70-vuotisjuhlan kunniaksi lokakuussa järjestetyssä paraatissa paljastettiin uudenlainen mannertenvälinen ohjus. Verkkouutiset kertoi ohjuksesta aiemmin tässä.

Johns Hopkins -yliopiston Pohjois-Korea -instituutin ylläpitämä 38 North -uutissivusto on julkaissut kattavan analyysin uudesta KN-08 -tyypin ohjuksesta ja sen ominaisuuksista. Tutkimusraportti löytyy tästä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.