Verkkouutiset

Jos tunnet itsesi nuoreksi, saatat elää pitempään

Itsensä nuoreksi kokevien ihmisten elämänasenne saattaa olla muita positiivisempi, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Itsensä ainakin kolme vuotta ikäistään nuoremmiksi tuntevat kuusikymppiset saattavat elää muita pitempään, tuore brittitutkimus osoittaa.

Ero havaitaan verrattuna saman ikäisiin, jotka tuntevat itsensä kronologista ikäänsä vanhemmiksi, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Brittien tulokset perustuvat 6 400 keskimäärin 66-vuotiaan miehen ja naisen kahdeksanvuotiseen seurantaan. Osallistujia pyydettiin arvioimaan, minkä ikäiseksi he itsensä tuntevat.

Valtaosa eli 70 prosenttia osallistujista voi niin hyvin, että he tunsivat olevansa ainakin kolme vuotta nuorempia kuin oikeasti olivat. Noin 25 prosenttia osallistujista koki olevansa suurin piirtein sen ikäisiä kuin olivatkin, mutta 5 prosenttia koki itsensä ikäistään ainakin vuoden vanhemmaksi.

Kun tutkijat selvittivät, kuinka moni osallistuja menehtyi seuraavien kahdeksan vuoden aikana, he havaitsivat kuolleisuuden vähäisimmäksi ryhmässä, joka koki olevansa ikäistään nuorempia.

Heistä 14 prosenttia kuoli seurannan aikana, kun oman ikäisenä itseään pitävistä kuoli 19 prosenttia. Eniten menehtyi kuitenkin osallistujia, jotka tutkimuksen alussa kokivat itsensä ikäistään vanhemmiksi. Heistä 25 prosenttia kuoli seurannan aikana.

Tulokset johtuivat osittain sairauksista ja elintavoista, jotka havaittiin jo tutkimuksen alussa. Niidenkin huomioimisen jälkeen yhteys kuitenkin pysyi vahvana. Yhteys koski sydän- ja verisuonitaudeista johtuvia kuolemia, mutta ei syöpäkuolemia.

Tulokset eivät paljasta, minkä vuoksi itsensä nuoreksi kokevat elävät pitempään. Mahdollisesti heidän elämänasenteensa on muita positiivisempi tai he ovat säästyneet sairauksilta ja riskitekijöiltä, jotka lyhentävät elinikää ja vaikuttavat vointiin.

Tulokset julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)